Vilket kort ska jag välja för att maximera mina flygpoäng på allt jag köper?
Många av våra kunder undrar vilket kort de ska välja för att maximera poängen på allt de köper. Här rankar vi de kort som vi anser just nu är bäst för att samla flygpoäng, läs vidare för att förstå mer och välja ett kort som passar just dig. Observera att denna guide är vägledande för valet av kort som du använder för allt annat än flygbiljetter. Vid köp av just flygbiljetter kan det vara förmånligt att tänka lite annorlunda.
Norwegian, Mastercard eller American Express, hur ska jag tänka?
Först behöver man förstå hur de olika bonussystemen fungerar. Vi förklarar det här lite snabbt.
Få hjälp att boka poängresor
Chatta med experter som bokar dina resor för poäng eller pengar. Att chatta är gratis, du betalar bara vid bokning.
Man kan enkelt uttryckt dela in bonussystemen i två kategorier:
Kort som ger cashback i % på allt du spenderar, t.ex. Norwegiankortet
Kort som ger bonuspoäng på allt du spenderar, t.ex. Amex eller SAS Mastercard
Den viktigaste skillnaden mellan dessa två är att kort som ger cashback gör det enkelt att utnyttja bonusen, medan kort som ger bonuspoäng gör det komplicerat att utnyttja bonusen.
Varför ska man välja det kort som gör det komplicerat att utnyttja bonusen?
I och med att poängen är komplicerade att utnyttja brinner de ofta inne, och då har flygbolagen råd att göra dem mer värdefulla. Om ingen använder poängen så kostar det inget att ge mycket värde för poängen. Men om många använder poängen så måste man snåla lite, annars går man back.
Exempel - Handla för 20.000 kr. per månad i ett år
Med Norwegian-kortet får du:
0,5% i "Cash Points" på allt du handlar med kortet.
Om du handlar för 240.000 kr. får du alltså 1.200 kr. att handla för på Norwegain.com.
Du loggar enkelt in på Norwegian.com och utnyttjar dina innestående Cash Points.
Med t.ex. SAS Amex Premium får du:
15 poäng per 100 kr. för allt du handlar med på kortet vilket ger dig 36.000 poäng.
Men du får också en voucher från Amex som ger 50% rabatt på poängpriset
Vouchern gör i praktiken att poängens köpkraft dubbleras vilket innebär att du kan flyga business i Europa istället för ekonomi.
Skillnaden är att det är lätt att boka en resa på Norwegian.com för dina Cash Points, men det är ganska svårt att veta hur man gör för att hitta en resa till USA med Skyteam.
Om du kan få hjälp med att utnyttja bonuspoängen av ett proffs, välj ett system som ger flygpoäng, inte cashback!
OK, men vilka av poängkorten ska jag välja?
Börja med att tänka igenom hur du reser, var du reser ifrån, och var du spenderar dina pengar.
De flesta av oss i Norden vill ha EuroBonuspoäng eller Amex Membership Rewards
Såvida du inte bor i London eller ofta vill flyga med andra bolag än de som finns med i Skyteam (SAS, Air France/KLM, Virgin Atlantic, Delta m.fl.) så kommer du att vilja ha ett kort som låter dig boka resor på många reguljära flygbolag.
Vår topplista på kort som kan tecknas i Sverige
Här rankar vi de kort som vi anser är bäst för att tjäna maximalt med flygpoäng på allt man köper:
American Express SAS EuroBonus Elite (20 poäng per spenderad hundralapp)
American Express Platinum med "Platinum Points Plus"-förmånen
SAS Eurobonus Mastercard Premium (15 poäng per spenderad hundralapp)
American Express SAS EuroBonus Premium (15 poäng per spenderad hundralapp)
American Express SAS EuroBonus Classic (10 poäng per spenderad hundralapp)
SAS Eurobonus World Mastercard (10 poäng per spenderad hundralapp)
Antalet poäng man tjänar per spenderad hundralapp spelar roll, men det är inte allt.
1a plats: American Express SAS EuroBonus Elite
Den främsta anledningen till att detta kort hamnar på förstaplats är vouchern - när du har spenderat 150.000 kr på kortet får du 50% rabatt på poängpriset. Du kan tjäna ihop till inte bara en sådan utan två, och dessa vouchers är det mest värdefulla man kan ha om man vill boka flyg för poängen.
Om du kan spendera 300.000 kr eller mer per år på kortet och planerar en eller två större resor per år så är detta kortet för dig.
Kortet kostar visserligen 6.000 kronor per år, men om du använder kortet för större inköp och spenderar 300.000 kronor på ett år så får du ihop 60.000 poäng och två 2for1 vouchers. Detta är tillräckligt för att resa två personer inom Europa i business class, eller en person till USA med SAS i business class.
2a plats: American Express Platinum med "Platinum Points Plus"
American Express har ett eget poängprogram som heter "Membership Rewards". Unikt för detta program är att man kan växla sina poäng inte bara till Eurobonus utan till en stor mängd andra poängprogram som t.ex. FlyingBlue (Air France KLM) eller Avios (Finnair, BA, Qatar och Iberia).
Den stora fördelen med detta är att man få mer flexibilitet och kan välja bland många fler avgångar än med Eurobonus. Nackdelen är att det är något mer invecklat då man måste växla poängen, samt att man får något mindre värde för poängen än med Amex SAS Eurobonus Elite.
För att öka värdet på programmet har Amex under 2024 lanserat "Platinum Points Plus" som i praktiken innebär att du tjänar 4 gånger fler poäng på det du spenderar jämfört med tidigare. Även om det fortfarande är något mer värde på de poäng som du tjänar via ett Amex Elite så är detta en stor förbättring och har fått Platinum-kortet att segla upp till en andraplats.
Om du skaffar ett Amex Platinum och lägger till Platinum Points Plus för 100 kr/mån kan du vara nöjd med ett mycket bra poängkort. Dessutom får du andra fördelar såsom fast track på Arlanda, fria restaurangbesök och lounge access till Pontus Lounge på Arlanda och lounger över hela världen.
3e plats: SAS Eurobonus Mastercard Premium
Detta kort har ingen voucher som ger 50% rabatt på poängpriset och inget program för att rekrytera vänner, men har två andra förmåner som på ett bra sätt väger upp detta:
När du bokar poängresor på SAS kan du boka SAS Plus men bara betala poängen för SAS Go. När du kommer upp i 200.000 poäng kan du sen boka SAS Business till priset av Go. Problemet med detta är att bonusresor i Business Class sällan släpps hos SAS, men de är inte omöjliga att hitta.
Dessutom får du 25% av alla intjänade poäng som statuspoäng, dvs. den typ av poäng som ger möjlighet till en uppgraderad status och kan hjälpa dig att nå guldstatus snabbare (guldkort hos SAS ger dig tillgång till Fast Track och lounger).
Om du reser lite oftare och tänkte satsa på ett par mindre resor, och inte den där lite större resan, så är detta kort ett bra alternativ. Du kan utan större svårigheter tjäna ihop till ett par resor inom Europa i SAS Plus. Kortet ger 15 poäng per spenderad hundralapp (i Sverige, men 20 poäng utomlands) och kostar 2.335 kr/år.
4e plats: American Express SAS EuroBonus Premium
Det finns två anledningar till att detta kort rankas på andra plats:
Du får en Voucher som ger 50% rabatt på poängpriset när du har spenderat 150.000 kr.
Du får 6.000 extra bonuspoäng när du rekryterar en vän eller familjemedlem att signa upp för kortet vilket är ett bra sätt att samla poäng till drömresan.
Kortet är ett bra alternativ för dig som inte har tänkt att spendera fullt så mycket och planerar en längre resa på ett år. Att spendera t.ex. 200.000 kr. på kortet ger i praktiken 60.000 poäng vilket tar dig och en vän var som helst i Europa i SAS Go. Kortet ger 15 poäng per spenderad hundralapp och kostar 1.620 kr/år.
5e plats: American Express SAS EuroBonus Classic
Detta kort är vanligt i Sverige och rankar högst bland de avgiftsfria korten i vår lista därför att den erbjuder en voucher för 50% rabatt på SAS egna poängresor inom Europa. Som med den andra korten ger det dock inte särskilt många poäng per hundralapp (10 poäng) och är inget vi skulle rekommendera om du spenderar mer än mindre belopp på kortet.
6e plats: SAS EuroBonus World Mastercard
Detta kort kostar 515 kr per år men ger samma eller sämre villkor än Amex eller Lufthansas avgiftsfria kort, dvs 10 poäng per hundralapp som man handlar. Det som gör kortet bra är att det kan användas överallt, men det tycker inte vi väger upp för avgiften och de förmåner som Amex erbjuder med sin voucher.
Få inspiration, kunskap och erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vill du chatta? Våra experter hjälper dig, ladda ner appen för iPhone eller Android och chatta med oss där. Har du en snabb fråga kan du också nå oss via Facebook Messenger.