Swedavia sätter stopp för dyra matpriser på flygplatser

Den 24 september meddelade Swedavia, som driver flera av Sveriges största flygplatser, att de kommer att införa ett pristak för maten på sina flygplatser. Beslutet kommer som svar på flera klagomål från kunder om överpriser på flygplatsmaten.

Bakgrunden till beslutet

Tidigare i månaden uppmärksammades de höga priserna på flygplatsmat då Johan Javeus, SEB:s seniorekonom, publicerade en bild på X (tidigare känd som Twitter). Bilden visade en räkmacka och en öl som han hade köpt på Landvetter flygplats för totalt 422 kronor. Hans inlägg väckte stor uppmärksamhet, och många kunder reagerade med förvåning och frustration.

Flygplatspriser kontra stadens priser

Efter en nyligen genomförd konsumentundersökning av Swedavia, där kunder uttryckte sitt missnöje med de höga matpriserna, har bolaget beslutat att agera. Charlotte Ljunggren, marknadschef på Swedavia, förklarade bolagets nya riktning: "Priserna på flygplatsen ska inte vara mer än 10 procent högre än motsvarande produkter på stan."

Anledningen till att priserna på flygplatsen ändå kommer att vara något högre än i staden är på grund av de logistiska utmaningarna med att driva en restaurang eller kiosk på en flygplats. Alla varor måste röntgas innan de tas in, och personalen kräver särskild säkerhetsutbildning.

Framtida förändringar

Förutom att begränsa priset på mat kommer Swedavia även att ta initiativ till att öka variationen i matutbudet, vilket kan leda till ett mer varierat och kundvänligt urval för resenärer.

Det nya beslutet innebär att maten som säljs på Arlanda inte får kosta mer än 10% mot vad motsvarande mat/dryck säljs för inne i stan.

Sammanfattning

Swedavias beslut att begränsa matpriserna är ett välkommet steg för många flygresenärer. Det återstår att se hur väl denna strategi mottas av kunderna och om den lyckas balansera behovet av säkerhet och logistik med kundens önskan om rimliga priser och mångfald i matutbudet.


Våra senaste inlägg