Att tjäna Eurobonuspoäng år 2021 – En komplett guide
Oavsett om du är ny eller gammal i gamet att tjäna Eurobonuspoäng så finns det nästan alltid något nytt att lära. Men de olika sätten att tjäna Eurobonuspoäng ändras hela tiden, särskilt när pandemier slår till som gör att flygbolagen ändrar sina prioriteringar.
OBS! Under april-juni 2021 erbjuder SAS 4x högre poängintjäning på bokningar hos SAS. Det är ett gyllene tillfälle att resa och tjäna poäng!
Vi har kartlagt vad som gäller och sammanfattat allt i denna artikel. Tycker du att vi har glömt något? Skriv gärna en kommentar i botten av artikeln så svarar vi snabbt och uppdaterar den👇.
Målet - Få mer än 20% kickback på inköp du ändå hade gjort
Att jaga poäng går enkelt uttryckt ut på att få poäng för inköp som man ändå hade gjort, och allt handlar om att hitta sätt att maxa poängen för de inköpen. För att kunna jämföra värdet av olika sätt att tjäna Eurobonuspoäng är det intressant att bestämma sig för hur mycket man vill att en spenderad hundralapp ger i poäng.
Få hjälp att boka poängresor
Chatta med experter som bokar dina resor för poäng eller pengar. Att chatta är gratis, du betalar bara vid bokning.
Vi anser att en god måttstock är 20%. Det betyder att om du spenderar 100 kr på något, vad som helst, så vill du helst att det ska ge dig 20 Eurobonuspoäng.
100% kickback - Flyg med SAS och Star Alliance
Att boka flyg kan ofta vara det bästa sättet att tjäna Eurobonuspoäng. Om du är smart när du bokar och väljer de flyg som ger bäst utdelning på poängkontot så har du mycket att tjäna. Problemet med flyg är att systemet är invecklat och det är ganska lätt att bli snuvad på poängen om man inte bokar rätt.
En resa med SAS till LA kan ge 200%
Ett ovanligt exempel på en resa som kan ge rejält med poäng är en flygning i SAS Plus till Kalifornien. I vissa fall kan dessa biljetter hittas för så lite som 7.000 kr, och resor i SAS Plus ger dig som guldmedlem hos SAS 16.750 poäng. Lite enkel matte visar att en sådan resa innebär att man får ut mer än 200%, en mycket bra deal.
För den som vill hitta biljetter som ger gott om poäng per spenderad krona så brukar det vara mer lönsamt att leta bland SAS avgångar, särskilt för Guld- och Diamantmedlemmar som får en extra skjuts poäng vid bokning. Men resor inom Star Alliance kan också ge gott om poäng, särskilt om man hittar billiga resor som reas ut till kampanjpris. Här är två exempel:
Köpenhamn-Tblisi med Austrian i Business Class (92%)
En extra anledning till att många väljer att tjäna poäng på flygresor är att de ger den typ av poäng som behövs för att komma upp i status hos Eurobonus. Varje flygpoäng du tjänar ombord kan nämligen inte bara användas till att boka Eurobonusresor, det är även ett s.k. statusgrundande poäng, medan de poäng som du tjänar på att använda ditt kreditkort i de allra flesta fall är s.k. extrapoäng.
Teckna ett SAS-anslutet kreditkort
Att teckna ett kreditkort som är anslutet till SAS Eurobonus anser många vara ett av de viktigaste sätten att tjäna poäng på idag. Det finns flera olika sätt att tjäna poäng på ditt kort, vi går igenom dem i turordning:
Tjäna poäng på allt du spenderar
Tjäna en startbonus när du tecknar kortet som ny kund
Få en rekryteringsbonus när du värvar en vän till Amex
Använd ditt kort för att betala räkningar hos Billhop eller Betalo
Tjäna poäng på allt du spenderar
De bättre korten som är anslutna till Amex eller Mastercard ger upp till 20 poäng per spenderad hundralapp. Det är alltså en kickback på upp till 20% vilket man helst vill komma över, men då har man inte räknat in de extra förmåner som gör poängen mer värda:
SAS Eurobonus Mastercard Premium ger den s.k. FlyPremium-rabatten som innebär att man kan boka poängresor i SAS Business eller Plus till priset av SAS Go, inte bara för en själv utan för hela ressällskapet.
SAS Amex Premium och Elite utger s.k. “vouchers” som gör att man kan boka poängresor inom hela Star Alliance till halva priset för upp till 2 personer.
I många fall kan man därmed säga att korten snarare ger 30% kickback, om man tar hänsyn till dessa extra förmåner.
Double Dipping - För de riktiga proffsen
Är du en riktigt vass poängjägare kan du också ägna dig åt något som kallas “double dipping”. Det uppstår när du t.ex. använder ditt Amex för att handla på Coop, tjäna poäng på det du spenderar på ditt Amex och samtidigt tjäna Coop-poäng som du sedan kan växla till Eurobonuspoäng. Läs mer nedan om du vill förstå mer om vilka sätt på vilket du kan ägna dig åt Double Dipping.
Tjäna en startbonus när du tecknar kortet
Givet att kortbolagen tjänar ganska bra pengar på sina kunder kan de vara generösa med att ge bort poäng till nya kunder, här är några exempel på det.
I vissa fall ställs det krav på hur mycket man spenderar under en viss tid för att få behålla poängen, men ibland finns inte dessa krav. Läs på för varje kort!
Få en rekryteringsbonus när du värvar en vän
Amex erbjuder även möjligheten att tjäna rejält med extrapoäng om du rekryterar en vän till kortet. Detta är en mycket lönsam strategi som tillämpas av de mest ihärdiga poängjägarna men kräver att man har en viss social kompetens, dina vänner och familjemedlemmar skall ju övertygas om att teckna kortet.
Något som de mest rutinerade poängjägarna ibland ägnar sig åt är att starta Facebookgrupper där man delar strategier om poängjakt och hjälper varandra att rekrytera vänner och bekanta till Amex. På så vis har vissa lyckats få rejäla poängvolymer.
Betala räkningar med ditt kort hos Billhop eller Betalo
Ofta kan utmaningen med kortbetalningar vara att man inte kommer upp i de volymer som krävs för att boka den där drömresan. Om vi tar Amex mest generösa kort som exempel, SAS Amex Elite, måste man ligga i för att komma upp i poängen:
En som tjänar 50.000 kr/mån har en nettolön på ca. 36.000 kr.
De vardagsinköp som man kan lägga på kortet, mat, resor, restaurang, kläder m.m., kan i bästa fall uppgå till 20.000 kr/mån, dvs 240.000 kr/år. Det ger 48.000 poäng/år, plus en Amex-voucher.
För en parresa i Business Class utanför Europa krävs ofta 165.000 poäng, vilket i detta exempel skulle ta mer än 3 år att samla ihop.
Av den anledningen är det intressant att titta på om även de utgifter som vanligen betalas med bankgiro, t.ex. hyran eller elräkningen, kan betalas med kortet. Mot en avgift på ca 2% per transaktion finns det tjänster som Billhop och Betalo som erbjuder den lösningen. Så ser kalkylen ut:
Om du spenderar ytterligare 100.000 kr/år via dessa tjänster kan du tjäna 20.000 poäng/år, dvs en kostnad på 20 öre per poäng.
Kostnaden för dig är 2.000 kr/år.
I den takten kommer du upp i det du behöver för drömresan ungefär ett år tidigare.
Huruvida det är en lönsam affär är en fråga för varje individ, vi tycker att det är lite på gränsen.
Eurobonus Everyday: Tjäna poäng på utvalda restauranger och butiker
Eurobonus Everyday är ett smidigt system som är byggt för att ge dig ännu fler Eurobonus om du handlar på utvalda butiker och restauranger på stan.
Du kan ansluta vilket kort som helst
Genom att registrera ditt kreditkort på sajten kan du tjäna upp till 200 extra Eurobonuspoäng på varje hundralapp som du spenderar på mat, möbler, kläder och annat. Det är alltså en kickback på hela 200%. Och det bästa med systemet är att du kan ansluta vilket kort som helst, och inte behöver tänka på annat än att betala med just det kortet när du handlar på restaurangen eller butiken.
Vanligt med 50% kickback - En bra deal
Man kan som sagt tjäna 200 poäng men det är vanligare med 50 poäng per hundralapp. Givet att man är smart med vilka ställen man handlar lunch, kläder och möbler på kan det göra stor skillnad, tänk på att Amex bästa kort “bara” ger 20 poäng per hundralapp.
Exempel på butiker och restauranger i Stockholm där vi använder systemet
För många kan det tyckas avlägset att anstränga sig så för att tjäna lite extra poäng, men givet att det är restauranger eller butiker som man annars hade besökt tycker vi att det faller sig naturligt att använda systemet.
Här är exempel på ställen i Stockholm som jag och mina kollegor besöker ganska regelbundet:
Phil’s Burger
Berns hotel
Café Saturnus
Synoptik
Newport
Odd Molly
Boqueria
Pontus in the Air
SAS Eurobonus Online Shopping: Tjäna poäng på utvalda samarbetspartners online
Enligt samma modell som Eurobonus Everyday erbjuder SAS möjligheten att tjäna poäng när man handlar online, lösningen kallas SAS Eurobonus Online Shopping.
Inte lika smidigt som Eurobonus Everyday
Systemet fungerar men det finns ett par utmaningar som gör det svårare än Eurobonus Everyday:
Det bygger på Cookies vilket innebär att du måste först logga in på SAS Eurobonus Shopping, och sedan använda länkarna i portalen för att ta dig vidare till onlineshopen och göra dina beställningar. Här är det viktigt att dina cookies fungerar och att du förblir inloggad när du surfar på den andra sajten. Det gör det svårare att handla via mobilen och det fråntar dig möjligheten att göra beställningar via t.ex. appar.
I och med att poängintjäningen sker “i bakgrunden” är det också svårt som kund att få en bekräftelse på att det faktiskt har fungerat. Istället måste man vänta 8 veckor och se om poängen trillar in till slut, något som är struligt att hålla reda på.
Ta en extra titt på kampanjerna, där finns bra deals på 50-100% kickback
Till skillnad från SAS Eurobonus Everyday, som erbjuder en konstant extra källa till poäng, bör SAS Online Shopping betraktas som ett sätt att hitta tillfälliga deals som ger bra poäng. Därför tycker vi att man ska fokusera på portalens kampanjsida som erbjuder tillfälliga extra bra deals som kan vara intressanta. Ett axplock av de som vi anser är bra just nu:
mResell erbjuder 50 poäng per spenderad hundralapp på renoverade Apple-produkter (dvs en kickback på 50%), här finns ett tillfälle att tjäna gott om poäng på större inköp.
Newport erbjuder 50 poäng per spenderad hundralapp på möbler. Ska du möblera hemma? Passa på!
Sparnet erbjuder just nu 100 poäng per spenderad hundralapp för inköp inom sport, fritid och teknik.
Boka hotell eller hyrbil via SAS Online och tjäna mer Eurobonus
SAS har särskilda hotell- och hyrbilssajter som fungerar likt alla andra sajter som hotels.com, rentalcars, m.fl. Sajterna nås via startsidan på sas.se.
Hotellbokningar ger 20 poäng per hundralapp
I ett samarbete med Hotels.com erbjuder SAS möjligheten att boka de flesta hotell och samtidigt tjäna Eurobonuspoäng. Intjäningen ligger på ca. 20% vilket bör anses som bra i och med att man kan betala med sitt Amex eller Mastercard och därmed ägna sig åt “Double Dipping”.
Poängintjäningen på hyrbilar blir tydligare
De flesta rutinerade poängjägare vet att det ibland går att göra bra poängdeals på att hyra bil och uppge sitt Eurobonusnummer, ibland riktigt bra deals. Men för den som är lite mer bekväm och inte orkar leta efter de stora kampanjerna kan hyrbillssidan på sas.se vara ett bra alternativ. Där listas alla samarbeten med hyrbilsfirmorna och man får reda på hur många poäng som tjänas in på varje bil.
Andra samarbeten och kampanjer
Under årens lopp har det dykt upp en uppsjö av separata samarbeten mellan SAS Eurobonus och andra aktörer som bensinkedjor, elleverantörer, gymkedjor och annat, allt med syftet att driva lojalitet för bägge bolag.
Här kommer några exempel på samarbeten som hittas just nu, vill du hålla dig uppdaterad på kampanjer som kommer och går kan du följa vårt instagramkonto där vi löpande publicerar nya samarbeten.
Tjäna 2 Eurobonus per liter på Preems bemannade stationer
Samarbetet mellan Eurobonus och Preem gäller endast deras bemannade stationer och fungerar lika smidigt som Eurobonus Everyday. Man ansluter sitt bankkort online via ett formulär och belönas Eurobonuspoängen varje gång man använder det kortet för att tanka.
Double Dipping via Coop, ibland mycket förmånligt
Genom att bli medlem hos Coop kan du tjäna Coop-poäng på alla inköp som sedan kan växlas till Eurobonus enligt en viss växelkurs. Det som är intressant i detta samarbete är att det dels uppstår kampanjer hos Coop där man kan tjäna extra mycket poäng, och dels uppstår kampanjer där växlingskursen mellan Coop och SAS Eurobonus förbättras.
Här kommer ett räkneexempel:
Coop tillämpar en trappa på poängintjäningen som sträcker sig från 1 till 5 poäng per spenderad krona. Om vi för enkelhetens skull räknar med 2 poäng så innebär det att 10.000 kr ger 20.000 poäng hos Coop, som kan omvandlas till Eurobonus enligt växelkursen 1/10 = 2.000 Eurobonuspoäng.
Det ger en kickback på 20% vilket vi anser är mycket bra med tanke på att man ändå spenderar pengarna, samt att man kan jobba med “double dipping” om man betalar med sitt SAS-anslutna kreditkort.
Utöver detta är det inte ovanligt att Coop erbjuder möjligheten att växla Coop-poäng till Eurobonus till 20% bonus, dvs. 2.000 poäng blir 2.400. Dessutom har Coop ganska ofta speciella erbjudanden till sina medlemmar där vissa varor eller kampanjveckor erbjuder fler poäng än vanligt.
Tjäna 13.000 poäng på ett år hos Fortum
Fortum erbjuder just nu ett förmånligt teckningserbjudande där du får 10.000 poäng direkt som ny kund, plus 250 poäng per månad efter det. Efter ett år har det därmed kommit in 13.000 poäng, inte dumt om du ändå hade tänkt att byta elleverantör.
Har du fler hack att dela med dig av?
Vi hoppas att du har haft nytta av denna sammanställning, men kanske har du mer? Har vi missat något, eller vill du dela med dig av annat som alla kan ta del av här? Skriv en kommentar nedan👇 så uppdaterar vi artikeln löpande!
Få inspiration, kunskap och erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vill du chatta? Våra experter hjälper dig, ladda ner appen för iPhone eller Android och chatta med oss där. Har du en snabb fråga kan du också nå oss via Facebook Messenger.