Allt du behöver veta om maten på SAS långflygningar

Flygplansmat har under många år varit ett omdiskuterat ämne och oavsett om du gillar eller ogillar maten ombord på flygplan så anser de flesta att det är en viktig del av flygupplevelsen. Utbudet av mat och dryck varierar kraftigt beroende på vilken klass du reser i, och i denna guide går vi igenom vad du kan förvänta sig i mat och dryckesväg ombord på en långflygning med SAS.

SAS Go – Ekonomiklass

SAS slutade för snart femton år sedan servera gratis mat och dryck i ekonomiklass på europaflygningar. På långflygningar med SAS är maten fortfarande gratis och om du reser i SAS Go så serveras en varm måltid efter start, följt av ett mellanmål eller frukost innan landning.

Huvudmåltiden består av följande:

  • Varmrätt - Kött, fisk eller kyckling
  • Sallad med dressing
  • Efterrätt
  • Smör och bröd
  • Ost och kex

Till skillnad från många andra flygbolag så erbjuder SAS inget val av varmrätt i ekonomiklass. På dryckessidan ingår en alkoholfri dryck, medan öl, vin och övriga alkoholfria drycker kan köpas till. Kaffe, the och vatten är gratis under hela flygningen.

Huvudmåltid i SAS Go

Innan landning serveras antingen en frukost på nattflyg eller ett lättare mellanmål på dagflyg. Frukosten är enkel och består av kallskuret, bröd, yoghurt och frukt. Mellanmålet består av en polarklämma eller smörgås och en liten flaska juice.

Mellanmål i SAS Go på en dagflygning.
Frukost i SAS God på en nattflygning.

Maten i SAS Go håller överlag väldigt god standard för att vara ekonomiklass. De enda negativa aspekter som jag ser är avsaknaden av val av varmrätt, samt att snacks och  drycker mellan måltiderna inte är gratis.

SAS Plus – Premium Economy

SAS var ett av de första flygbolagen i världen att införa Premium Economy på sina långflygningar. Klassen har funnits ombord sedan början av 2000-talet och erbjuder en bredare stol med större benutrymme och lutning jämfört med ekonomiklass. Maten i SAS Plus skiljer sig inte nämnvärt från SAS Go. Huvudmåltiden är snarlik den som serveras i SAS Go och består av följande:

  • Förrätt – T.ex skagenröra, rostbiff eller skinka
  • Två val av varmrätt – Kött, fisk eller kyckling. Inget vegetariskt alternativ.
  • Efterrätt – T.ex bakelse, tårta eller cheesecake.

På brickan finns även metallbestick och ett kristallglas för vinet. Ostbiten, smöret och brödet är detsamma som i SAS Go.

Huvudmåltid i SAS Plus

I SAS Plus ingår all dryck och snacks, både till måltiden och mellan måltiderna. Före maten serveras dryck och nötter. På SAS görs endast en dryckesservering innan måltiden och besättningen uppmanar passagerarna till att beställa alla drycker inklusive avec och vin under den första dryckesserveringen. Innan landning serveras en lättare kall måltid t.ex en sallad eller smörrebröd, eller en varm frukost på längre nattflygningar.

Varm frukost i SAS Plus på en längre flygning
Kall frukost i SAS Plus på en kort nattflygning
Kall måltid innan landning på en dagflygning i SAS Plus
Varm måltid i SAS Plus på en längre flygning

Maten i SAS Plus håller enligt mig en god standard för att vara Premium Economy, i synnerhet om man jämför med många andra flygbolag som serverar samma mat i bägge klasser. Något som jag dock inte uppskattar är att all dryck måste beställas innan måltiden. Dels då utrymmet på bordet och stolsfickan är begränsat, men även då drycken hinner bli varm när måltiden serveras.

SAS Business – Business Class

SAS Business är den högsta kabinen på SAS långdistansflygningar och här erbjuds en mer extensiv servering av mat och dryck än i de lägre klasserna. Vid ombordstigning serveras en välkomstdryck i form av ett glas Champagne, vatten eller juice. Efter start inleds huvudmåltiden med varma nötter och en aperitif, följt av huvudmåltiden. Mellan måltiderna serveras snacks och smörgåsar från själververingsbuffén och innan landning serveras frukost eller en lättare måltid.

Huvudmåltiden består av följande:

  • Två val av förrätter – T.ex löjrom, lax, tonfisk eller charkuterier
  • Sallad med dressing
  • Ett urval av nybakat bröd och smör med salt från Kalahariöknen
  • Fyra val av varmrätt – Kött, fisk, kyckling och vegetariskt
  • Två sorters ostar och kex
  • Efterrätt, frukt och glass

På dryckessidan erbjuds följande:

  • Champagne – Vit eller rosé beroende på säsong
  • Två vita viner och två röda viner
  • Dessertviner – Sauternes och portvin
  • Starksprit, likörer och avec
  • Ett urval av hantverksöl från Mikkeller
  • Läsk, juice, kaffe, the och vatten.
Varma nötter och champagne innan måltiden
Förrätt i SAS Business, löjrom under vintersäsongen
Varmrätt i SAS Business. Varmrätterna serveras från en vagn, där du får chansen att se alla rätter innan du bestämmer dig.
Ost, efterrätt och dessertvin
Lättare kallmåltid innan landning på en kort dagflygning
Varm mpltid innan landning på en lång dagflygning
Frukost innan landning i SAS Business
Självserveringsbuffén, öppen under hela flygningen


Jämfört med många andra flygbolag som jag har testat så är maten i SAS Business relativt simpel men av hög kvalitet och jämn standard. Ingredienserna är omsorgsfullt utvalda och rätterna är väl anpassade till kabinmiljön. Likaså har menyerna en stark lokal förankring baserat på avgångsflygplatsen.

Till skillnad från många andra flygbolag används inga brickor under serveringen av huvudmåltiden och bordet dukas upp individuellt av besättningen. På dryckessidan står Champagnen och dessertvinet ut, främst då SAS är ett av få flygbolag som serverar årgångschampagne i Business Class. Frukosten och måltiden innan landning följer ett buffékoncept där du får välja din mat från vagnen.

Specialmat

SAS erbjuder förbeställning av specialmat kostnadsfritt i alla klasser på sina långflygningar. Beställning görs på telefon till SAS kundtjänst och måste göras senast 24 timmar innan flygets avgång.

  • Något som är värt att tänka på är att du INTE kan uppgradera till en högre klass på flygplatsen om du har beställt specialmat.
  • Det är däremot fortfarande möjligt att uppgradera via budgivning om du har beställt specialmat

Våra senaste inlägg