Vi får dagligen in förfrågningar från våra kunder i chatten om hur de bäst optimerar sina bonuspoäng. Vår standardregel är att i första hand använda poängen till att boka långresor i First och Business Class, men ibland räcker inte poängen till och risken är stor att de används på fel sätt. I denna artikel listar vi fem saker som du absolut inte bör göra med dina poäng från flygbolag och hotell.
Använda poäng för att spara pengar på en resa
Använda poäng som delbetalning på betalda biljetter
Uppgradera till en högre klass
Boka utresa för poäng och hemresa för cash när du inte har tillräckligt med poäng för en tur och returresa
Använda poäng från flygbolag för att boka hotell och vice versa
Få hjälp att boka poängresor
Chatta med experter som bokar dina resor för poäng eller pengar. Att chatta är gratis, du betalar bara vid bokning.
När det kommer till att använda poäng så finns det två tankeskolor, de som använder sina poäng enbart i syfte för att spara pengar och de som använder poäng för att boka resor som de annars inte hade haft möjlighet att boka för pengar.
Bonusprogram är uppbyggda för att driva lojalitet hos medlemmarna vilket även avspeglas i priserna på poängresor och för en person som har ett lågt poängsaldo så är det lätt att spendera det lilla saldo som finns tillgängligt på en inrikes eller Europaresa som ett sätt att spara pengar på en redan planerad resa, snarare än att spara poängen till en drömresa.
SAS EuroBonus är ett bra exempel på detta där en tur och returresa till London i ekonomiklass kostar 30.000 poäng. Motsvarande resa som en betald biljett kan bokas för under 1.500 SEK.
Gör detta istället: Använd poängen till långresor i First och Business
En långresa i Business Class till New York kostar 100.000 poäng, där motsvarande resa hade kostat 25.000 SEK om den hade bokats som en betald biljett.
Resan i Business Class till New York motsvarar ett fem gånger bättre värde sett till antalet poäng per krona, och vår rekommendation är alltid att tänka långsiktigt och spara poängen över att falla för lockelsen att uppnå kortsiktiga besparingar.
För dig som enbart är ute efter att spara pengar så är vår rekommendation att skaffa ett kreditkort med cashback utan årsavgift och valutapåslag.
2. Använda poäng som delbetalning för betalda biljetter
En fråga som många kunder ofta ställer oss när de saknar poäng för en resa är om det går att kombinera poäng och pengar.
Många flygbolag erbjuder idag möjligheten att delbetala resor med poäng och pengar, men vad många missar är att dessa biljetter inte är bonusresor utan ordinarie betalda biljetter. På dessa biljetter översätts poängen till en helt annan kurs och värdet blir betydligt lägre än om resan hade bokats för poäng.
Gör detta istället: Köp till poängen som fattas och boka en ren bonusresa
Du väljer istället alternativet att boka resan för poäng + pengar med tron att dina drygt 80.000 poäng bör utgöra cirka 80% av betalningen som krävs för biljettens pris på cirka 25.000 SEK där motsvarande summa som behöver betalas i pengar är cirka 4.800 SEK.
Du inser snabbt att dina drygt 80.000 poäng på kontot endast motsvarar en tredjedel av betalningen som krävs för resan då priset för en vanlig betald biljett ligger på cirka 245.000 poäng. Kostnaden i pengar som behöver betalas utöver poängen är cirka 16.200 SEK, närmare 3,5 gånger mer än vår ursprungliga, men felaktiga, beräkning.
Lösningen på detta är att köpa till poängen som fattas vilket i 9 av 10 fall är den mest förmånliga utvägen. Kostnaden för att köpa poäng ligger på 200 SEK per 1.000 poäng, vilket innebär att kostnaden för att köpa de 20.000 poängen som fattas är 4.000 SEK.
3. Uppgradera till högre klass
När det saknas bonusplatser i Business Class eller när poängen helt enkelt inte räcker till så får vi ofta frågan om det är möjligt att boka en ekonomibiljett och använda poängen till en uppgradering till Business.
Uppgraderingar tenderar sällan att vara en lönsam affär
För uppgraderingar på Star Alliance krävs en ekonomibiljett köpt till fullpris i bokningsklass Y och B (viss variation kan förekomma bland flygbolagen). Dessa biljetter är dyra och kostar motsvarande vad en rabatterad betald business brukar kosta, cirka 18.000 - 25.000 SEK per person till destinationer utanför Europa.
Gör detta istället: Boka resan i den lägre klassen och sedan boka om till den högre
För att kunna uppgradera så måste det finnas bonusplatser tillgängliga i den högre klassen och antalet poäng som krävs är ofta detsamma som krävs för att boka samma resa som en ren bonusresa i den högre klassen. Denna princip är regel snarare än undantag hos de flesta flygbolag.
I de fall där det saknas poäng så är lösningen att köpa till poängen som fattas och boka bonusresan i den högre klassen. Om det saknas bonusplatser i den högre klassen så är vårt tips att boka resan i den lägre klassen och sedan boka om till den högre klassen vid ett senare tillfälle då bonusplatser släpps löpande.
4. Boka en utresa med poäng och köpa hemresan för cash när du inte har tillräckligt med poäng för en tur och returresa.
För den oinvigde kan prissättningen av flygbiljetter verka närmast ologisk, vilket den till största utsträckningen är. Flygbranschen är en av få branscher där priset av en vara eller tjänst inte har någon som helst sammankoppling med vad det kostar att producera tjänsten i fråga. Det är en av anledningarna till varför vi ser så stora prisfluktuationer på flygbiljetter, där samma flygresa kan kosta 5-10 gånger så mycket om den bokas på ett annat datum eller en annan tidpunkt samma dag.
Prissättningen av bonusresor är betydligt enklare att förstå sig på. Priserna är fasta och för en enkelresa krävs hälften eller 60% av poängen. I de fall där det saknas poäng undrar många om det lönar sig att boka utresan för poäng och hemresan för pengar.
På korta resor inom Europa är detta en möjlighet då många flygbolag (däribland SAS) prissätter sina biljetter som summan av två enkelresor. På långresor är prissättningen inte densamma och enkelbiljetter kostar i vanliga fall lika mycket, om inte mer än vad motsvarande resa hade kostat om den bokats tur och retur.
Gör detta istället: Boka delar av resesällskapet på betalda biljetter på samma flyg som din bonusresa om poängen inte räcker till
Om poängen inte räcker till en tur och returresa så är vår lösning att boka delar av ressällskapet på betalda biljetter tur och retur på samma flyg som bonusresan är bokad. Priset blir oftast lägre i poäng och pengar än om resan hade bokats som två separata enkelresor.
5. Använda poäng från flygbolag för att boka hotell och vice versa
Att använda EuroBonuspoäng till hotell är en fråga som vi ofta får och svaret är lite komplext. Faktumet är att EuroBonuspoäng kan användas på hotell men antalet hotell är begränsat och majoriteten av hotellen ligger i Skandinavien. Priset per natt varierar mellan 10.000 och 30.000 poäng vilket inte är det bästa värdet för poängen då hotellen ofta brukar kosta mellan 700-2.000 SEK per natt.
Poäng i hotellvärlden
Samma princip gäller för hotellpoäng på bonusprogram som Radisson Rewards, Hilton Honors, och World of Hyatt. Poäng i dessa program kan växlas till flygbolag mot en betydligt sämre växlingskurs än om de hade använts för rena hotellvistelser. Det enda undantaget i hotellvärlden Marriott Bonvoy som historiskt har varit väldigt förmånligt för poängöverföringar till flygbolag.
Grundprincipen som man bör följa är att endast använda poäng från flygbolag till att boka flygresor och poäng från hotell till att boka hotellnätter.
Har du poäng från flygbolag, kreditkort och hotell som du vill optimera på bästa sätt? Ladda ner Chatflights app och chatta med oss idag – Vi bokar din resa och tar dig dit!
Få inspiration, kunskap och erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vill du chatta? Våra experter hjälper dig, ladda ner appen för iPhone eller Android och chatta med oss där. Har du en snabb fråga kan du också nå oss via Facebook Messenger.