Chatflights fem framtidsspaningar för flygbranschen

Flygbranschen är i konstant förändring. Under det kommande decenniet ser vi flera tydliga trender som kommer att prägla utvecklingen. Här går vi igenom fem viktiga framtidsspaningar för flygindustrin.

1. Bonusprogram blir allt mindre förmånliga

Flygbolagen har under de senaste åren blivit allt skickligare på att kapitalisera sina bonusprogram, bland annat genom försäljning av poäng via co-brandade kreditkort. Detta har gjort det möjligt för fler att samla tillräckligt med poäng för en bonusresa utan att faktiskt flyga. Konsekvensen blir att fler poäng cirkulerar, vilket leder till högre konkurrens om bonusresor och mer begränsad tillgänglighet.

En tydlig trend är att flygbolagen allt oftare tillämpar dynamisk prissättning, där priset i poäng speglar marknadspriset för biljetterna. Detta innebär att du i teorin kan boka vilken stol som helst så länge det finns lediga platser, men nackdelen är att du betalar mer och färre möjligheter finns att optimera poängens värde. Vi förväntar oss att denna utveckling fortsätter och att förmånerna med bonusprogram gradvis minskar.

Är flygbolagen påväg att döda den gyllene gåsen?

2. Stark efterfrågan på first och business class hos fritidsresenärer

Historiskt sett har affärsresenärer varit de som efterfrågat premiumkabiner, men pandemin ledde till en kraftig minskning av affärsresor. Idag är det fritidsresenärer, det vill säga privatpersoner som vill lyxa till sin semester, som driver efterfrågan på business och first class.

Trots ekonomiska utmaningar som högre räntor och inflation förväntas denna trend hålla i sig. Flygbolagen har svarat genom att allokera fler business class-stolar och monetisera premiumkabiner genom uppgraderingsförsäljning.

Efterfrågan på premiumresor hos fritidsresenärer kommer fortsatt att vara hög.

3. Direktflyg från Europa till Australien

Qantas "Project Sunrise" planeras starta 2027 och kommer att möjliggöra direktflyg mellan Europa och Australiens östkust för första gången. Dessa flygningar, som kan vara upp till 24 timmar långa, kommer att utföras med en specialvariant av Airbus A350-1000.

Ultralånga flygningar har blivit vanligare de senaste åren tack vare mer bränsleeffektiva flygplan som Boeing 787 och Airbus A350. Qantas flyger redan mellan London och Perth, en av bolagets mest lönsamma rutter, vilket visar att efterfrågan finns. Vi tror att fler flygbolag i Europa kommer att följa efter och erbjuda liknande linjer.

Qantas Project Sunrise.

4. Airbus A380 kommer att leva kvar

Airbus A380 har ofta beskrivits som ett flygplan före sin tid. Trots att många flygbolag pensionerade modellen under pandemin, har vissa bolag som Emirates och British Airways sett värdet i att behålla flygplanet. De investerar nu i uppgraderade kabiner för att hålla modellen i drift långt in på 2030-talet.

I takt med ökad efterfrågan på flygresor förblir stora flygplan med 500+ säten relevanta, speciellt på flygplatser med begränsade start- och landningstider.

Airbus A380.

5. Överljudsflygplan kan göra comeback

Concorde var världens första och hittills enda framgångsrika överljudsflygplan i passagerartrafik. Sedan modellen pensionerades 2003 har det inte funnits någon efterträdare, men amerikanska Boom Supersonic vill förändra det med sitt plan Boom Overture.

Boom Overture förväntas ha plats för 80 passagerare, en marschfart på Mach 1,7 och en räckvidd på 7 800 kilometer. Detta gör det möjligt att flyga nonstop mellan Europa och den amerikanska östkusten eller Seattle och Tokyo. United Airlines är ett av de få flygbolag som har investerat i flygplanet, och det återstår att se om det tas i trafik i början av 2030-talet.

Om Boom Supersonic lyckas kan det innebära en återkomst för överljudsflyg i kommersiell trafik.

Boom Supersonic.

Våra senaste inlägg