Så väljer du rätt hotellkedja att bli lojal till som affärsresenär

Som affärsresenär spenderar du stora delar av året borta från hemmet, och valet av hotell kan göra en stor skillnad i din reseupplevelse. Genom att vara lojal till en specifik hotellkedja kan du tjäna poäng och uppnå hög status i deras lojalitetsprogram, vilket ger dig fördelar som uppgraderingar, fri frukost, tidig incheckning och sen utcheckning. Dessa förmåner bidrar inte bara till en bekvämare vistelse, utan poängen kan även användas för framtida semesterresor med familjen, vilket kan kännas som en belöning för den tid du spenderar borta från dem.

För affärsresenärer som reser mycket inom Europa, USA, Mellanöstern och Asien, är det klokt att överväga lojalitet till en av de tre största globala hotellkedjorna: Hilton, Marriott och Hyatt. Dessa kedjor har ett brett utbud av hotell världen över och erbjuder robusta lojalitetsprogram med värdefulla förmåner för sina stamgäster.

Lojalitet till globala hotellkedjor

Hilton, Marriott och Hyatt är alla välrepresenterade i de flesta större städer och affärsdestinationer världen över. Dessa kedjor erbjuder en hög standard när det gäller både boende och service, vilket gör dem till ett populärt val bland frekventa affärsresenärer. Att vara lojal mot en specifik kedja kan löna sig, då du genom att samla poäng och uppnå högre status får tillgång till förmåner som inte bara sparar pengar, utan också ökar komforten på dina resor.

För att uppnå dessa förmåner behöver du dock nå en viss nivå av övernattningar eller vistelser per år. För de flesta lojalitetsprogram ligger gränsen för att uppnå en meningsfull status mellan 40 och 60 nätter per år, beroende på vilken hotellkedja du väljer. I nästa avsnitt går vi igenom de mest värdefulla statusnivåerna hos Hilton, Marriott och Hyatt, samt vilka förmåner de ger.

Hilton Honors Gold

Hilton Honors Gold är den status som du bör sträva efter om du väljer att vara lojal till Hilton. För att nå denna nivå krävs 40 nätter eller 20 vistelser per år. Som Hilton Gold-medlem får du tillgång till en rad förmåner som kan förbättra dina hotellupplevelser.

Förmåner med Hilton Honors Gold

  • Fri frukost för upp till två gäster per rum, vilket är en betydande kostnadsbesparing, särskilt vid längre vistelser.
  • Tidig incheckning och sen utcheckning erbjuds i mån av tillgänglighet, vilket ger flexibilitet om dina resplaner ändras.
  • Möjlighet till uppgraderingar: Vanligtvis till bättre rum, som rum på högre våningar eller executive-rum. Uppgraderingar till sviter är sällsynta på guldnivå, men vid uppgradering till executive-rum får du även tillgång till hotellets lounge där det erbjuds frukost, drycker och snacks under dagen, samt lättare förfriskningar och alkohol på kvällen.

Genvägar till Hilton Honors Gold

För de som inte har möjlighet att uppnå status genom antal nätter eller vistelser, kan Hilton Gold nås automatiskt genom att ansöka om ett Amex Platinum-kort. Med detta kreditkort får du Hilton Honors Gold utan att behöva bo de 40 nätter som annars krävs.

Nästa nivå i Hilton Honors är Diamond, som erbjuder liknande förmåner som Gold men med vissa fördelar, som garanterad tillgång till lounge på hotell som erbjuder det, även om du inte blir uppgraderad till ett executive-rum. Diamond-status kräver 60 nätter per år eller 30 vistelser.

Amex Platinum ger dig automatiskt Hilton Honors Gold.

World of Hyatt Globalist

Om du väljer att vara lojal till Hyatt är det Globalist som är den högsta och mest eftertraktade statusen. För att nå denna nivå behöver du bo 60 nätter per kalenderår på Hyatt-hotell. Till skillnad från Hilton finns det inga genvägar via kreditkort, vilket gör Globalist-status mer exklusiv.

Förmåner med Hyatt Globalist

  • Fri frukost ingår på alla Hyatt-hotell, vilket ger stor flexibilitet oavsett var du bor.
  • Tillgång till club lounge på hotell som erbjuder det, vilket ger dig tillgång till frukost, drycker och snacks under hela dagen.
  • Uppgraderingar till bättre rumstyper, från standardrum till nästa kategori, eller till och med standardsviter, beroende på tillgänglighet.
  • Garanterad sen utcheckning till klockan 16, vilket ger dig mer tid att avsluta dina affärer eller njuta av din vistelse innan du behöver checka ut.

Hyatt Globalist är känt för att vara den enda nivå i World of Hyatt-programmet som erbjuder verkligt värdefulla förmåner, och den har blivit ett populärt mål för affärsresenärer som söker maximal avkastning på sin lojalitet.

Grand Hyatt San Francisco Airport.

Marriott Bonvoy Platinum Elite

För de som väljer att vara lojala mot Marriott är Platinum Elite den statusnivå som ger mest värde. För att nå denna nivå behöver du bo minst 50 nätter per år på Marriott-hotell. Marriott Bonvoy är ett av de största lojalitetsprogrammen i världen och erbjuder omfattande förmåner för sina stamgäster.

Förmåner med Marriott Bonvoy Platinum Elite

  • Fri frukost på de flesta Marriott-hotell, vilket är en av de mest uppskattade förmånerna för affärsresenärer.
  • Uppgraderingar till högre rumstyper, inklusive sviter, när tillgängligt. Uppgraderingar är en av de främsta fördelarna för Platinum-medlemmar, och tillgängligheten kan variera beroende på hotellets beläggning.
  • Tidig incheckning och sen utcheckning, vilket ger dig flexibilitet när du planerar dina resor.
  • Tillgång till lounge på hotell som erbjuder det, vilket kan ge en avkopplande plats att arbeta eller vila, samt gratis tillgång till drycker och snacks.

Poäng som kan användas för framtida resor

En av de största fördelarna med att vara lojal till en specifik hotellkedja är de poäng du tjänar, som kan användas för semesterresor med familjen. När du samlar poäng i hotellens lojalitetsprogram kan du förvänta dig en återbäring på minst 10% av vad du spenderar.

Både Hilton, Marriott och Hyatt baserar sina poäng på rumspriset i dollar. Hilton ger exempelvis 10 poäng per spenderad dollar, och dessa poäng kan ökas ytterligare beroende på din status (80-100% bonus som guld eller diamant), samt extra bonusar under kampanjperioder. Marriott och Hyatt erbjuder liknande poängsystem, där du kan tjäna stora mängder poäng vid högre statusnivåer.

Poängen du samlar kan användas på exklusiva destinationer som Maldiverna, Seychellerna, Hawaii, Bora Bora och Mauritius. Dessutom förfaller poängen inte så länge ditt konto hålls aktivt, vilket innebär att du kan spara poäng över tid för att få ihop tillräckligt till drömresan med familjen.

Använd dina poäng för drömresor med familjen.

Sammanfattning

Att välja rätt hotellkedja att bli lojal mot som affärsresenär är ett strategiskt val som kan ge betydande förmåner, från fri frukost och uppgraderingar till poäng som kan användas för semesterresor. Hilton Gold är den enda statusnivå som kan nås genom kreditkort som Amex Platinum, vilket ger en snabb genväg för de som inte bor tillräckligt många nätter. Oavsett om du väljer Hilton, Marriott eller Hyatt, bör du noggrant överväga vilken kedja som bäst passar ditt resemönster för att få ut maximalt värde av ditt lojalitetsprogram.

Lyssna på vårt avsnitt av MEDVIND för att lära dig mer om hur du lyckas med hotell på affärsresan!

Våra senaste inlägg