Så många EuroBonuspoäng tjänar du efter 1 september

Den 1 september 2024 markerar en stor förändring för SAS EuroBonus-program när SAS byter allians från Star Alliance till SkyTeam. Här går vi igenom hur poängintjäningen förändras och vad det innebär för medlemmarna.

Tjäna poäng på flygningar som marknadsförs och trafikeras av SAS

Till och med 31 augusti 2024:

Du tjänar Baspoäng på kvalificerande flygningar enligt en specifik tabell. Om du vinner ett bud på SAS Upgrade och har betalat kontant, tjänar du ytterligare Baspoäng, utöver de poäng du tjänar baserat på den ursprungliga bokningsklassen. Du kan även tjäna Baspoäng eller Extrapoäng på codeshare-flygningar (SK3000-SK3999 och SK6000-SK9999).

Från och med 1 september 2024:

Du tjänar både bonuspoäng och nivåpoäng på marknadsförda och kvalificerande flygningar med SAS enligt de nya tabellerna. Om du vinner ett bud på SAS Upgrade och har betalat kontant, tjänar du ytterligare Baspoäng och Nivåpoäng. Medlemmar på Silver-, Guld- och Diamantnivå kan tjäna 25 %, 50 % respektive 75 % fler bonuspoäng på flygresor. Dessutom kan du tjäna bonuspoäng när du lägger till biobränsle för din resa.

SAS slopar termen baspoäng från den 1 september och förenklar nomenklaturen

Från och med den 1 september slopar SAS termen "baspoäng" och inför en ny, tydligare nomenklatur. "Level points" (nivåpoäng) är de poäng som går mot att bygga och behålla status, medan "bonus points" (bonuspoäng) är de poäng som du kan använda för att boka bonusresor. Detta gör det enklare för medlemmarna att förstå hur poängen fungerar och hur de kan användas.

Svårare att nå status då 25% bonus på baspoäng tas bort

Under det gamla systemet fick Guld- och Diamantmedlemmar en 25 % bonus på baspoängen när de flög med SAS. Denna bonus gjorde det enklare att behålla sin status. Med det nya systemet kommer Silver-, Guld- och Diamantmedlemmar istället att få 25 %, 50 % respektive 75 % extra bonuspoäng på flygresor med SAS och utvalda SkyTeam-partners. Detta innebär att det blir svårare att nå och behålla status, men mer fördelaktigt att tjäna bonuspoäng som kan användas på nya bonusresor.

Den 1 september blir det svårare att nå och behålla guld och diamantstatus då bonusen på 25% baspoäng tas bort.

Förändringar i hur poäng tilldelas vid codeshare

Under Star Alliance var det operating carrier som avgjorde hur många poäng du tjänade på en codeshare-flygning. Detta system var ofta diffust och gav inte en klar bild av poängintjäningen. Inom SkyTeam baseras poängintjäningen på marketing carrier, det vill säga det flygbolag som säljer biljetten. Detta innebär att SAS nu publicerar en tydlig tabell för codeshare-flygningar på partners där flygningen har sålts av SAS med SK-flygnummer, vilket ger EuroBonus-medlemmar ett starkare incitament att boka via SAS.

Intjäning av poäng på codeshare-flygningar blir enklare och mer transparent den 1 september.

Intjänade bonuspoäng och nivåpoäng

Från och med den 1 september beräknas intjänade poäng på följande sätt:

  • Intjänade bonuspoäng = Avstånd i engelska mil x [avståndsmultiplikator + bokningsklassmultiplikator + (avståndsmultiplikator x bonuspoängbooster)]
  • Intjänade nivåpoäng = Avstånd i engelska mil x [avståndsmultiplikator + bokningsklassmultiplikator]

Poängintjäning på SAS och SkyTeam-partners

SAS EuroBonus kommer efter den 1 september fortfarande att behålla samma struktur för intjäning av poäng på SAS egna flygningar, som baseras på bokningsklass/biljettyp och destination. På partners inom SkyTeam baseras antalet poäng på bokningsklass och flugen distans, vilket anses vara fördelaktigt då det ger medlemmar möjligheter att optimera antalet poäng de tjänar till en låg kostnad, givet att man lyckas boka en biljett med fördelaktiga villkor.

SkyTeam partners intjäningstabeller

SAS har ännu inte publicerat intjäningstabellerna för alla flygbolag i SkyTeam, men tabeller för Air France och KLM har redan släppts. Dessa flygbolag kommer att vara SAS närmaste partners inom SkyTeam och erbjuder tydliga strukturer för poängintjäning som gynnar EuroBonus-medlemmar.

Intjäningtabeller för SkyTeam partners kommer att publiceras löpande under kommande veckor.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis innebär förändringarna i poängintjäningen både utmaningar och fördelar för SAS EuroBonus-medlemmar. Med en tydligare nomenklatur och nya möjligheter att tjäna poäng på SkyTeam-partners, är framtiden ljus för dem som fortsätter att samla poäng med SAS. Det blir svårare att nå och behålla status, men de ökade bonuspoängen gör det mer fördelaktigt att boka bonusresor. Poängsystemet blir också mer transparent och förutsägbart, vilket gynnar medlemmarna på lång sikt.

Våra senaste inlägg