Så är det att semestra under pandemin – Vi reser till Zanzibar

Att resa under pandemin kan upplevas som en omöjlighet, men faktum är att ett antal av världens länder har öppnat upp sina gränser för turism med få eller inga restriktioner. Ett av dessa länder är Tanzania som är ett populärt resmål från Skandinavien. Landet har varit öppet för turister sedan juni 2020 och kräver endast ett negativt PCR-test för inresa. Vi fick under sommaren 2021 chansen att resa till Zanzibar för att uppleva hur det är att åka på strandsemester under pandemin.

Bokning och planering

Zanzibar är en fördelaktig destination för dig som vill boka med poäng

Tanzania och Zanzibar tillhör Mellanöstern, Nord och Centralafrika-zonen i SAS uttagstabell för Star Alliance bonusresor. Där kostar en tur och returresa endast 105.000 poäng per person ordinarie pris, eller 52.500 poäng per person med en Amex 2for1 voucher från SAS Amex Premium eller Elite. Poängpriset för denna resa är förhållandevis lågt i relation till distansen vilket gör Zanzibar till en av de bästa användningarna för EuroBonuspoäng.

Bättre tillgänglighet på Lufthansas nyöppnade rutter

Resan bokades ursprungligen med Lufthansa via Frankfurt på deras nyöppnade rutt till Zanzibar med en teknisk mellanlandning i Mombasa. Lufthansa business class är vanligtvis en svår produkt att boka för poäng då Lufthansa släpper sina bonusplatser sent inpå avgång, samt att antalet platser som släpps till EuroBonus är betydligt färre än vad övriga Star Alliance flygbolag kan boka.

Ett undantag för detta är vid nyöppnade rutter där Lufthansa till en början släpper upp bonusplatser för hela tidtabellen som alla flygbolag i Star Alliance kan boka. Platserna dras vanligtvis tillbaka efter en månad eller två, men vi var snabba nog att hitta tillgänglighet för både ut och hemresan till Zanzibar. Starten för denna rutt var ursprungligen planlagd till senvåren 2021 men sköts successivt fram. Vår resa var bokad över midsommarhelgen och en dryg månad innan avgång blev både ut och hemresan inställd.

Ethiopian är en bra kompromiss

Vid det här laget hade Lufthansa dragit tillbaka en stor del av bonusplatserna, men lyckligtvis nog fanns det tillgänglighet i business class med Ethiopian Airlines via Addis Ababa på samma datum. Ethiopian Airlines business class erbjuder inte samma förstklassiga flygupplevelse som Lufthansa men då alternativet var att ställa in resan helt så ansågs detta som en god kompromiss.

Ethiopian Airlines har visat sig vara ett av de mest tillförlitliga flygbolagen under pandemin då de är ett av få flygbolag som lyckades hålla sig lönsamma under katastrofåret 2020. Likaså har Afrika som kontinent påverkats betydligt mindre av pandemin än övriga världen, vilket innebär att Ethiopian är mindre benägna att ställa in flyg än många andra flygbolag.

Ethiopian Airlines har klarat sig bättre igenom pandemin än många andra flygbolag.

Hotell - Besök flera delar av ön

Zanzibar är en utmärkt destination för sol och avkoppling. På ön finns ett stort urval av hotell, resorter och gästhus för alla budgetar. Vår rekommendation för besökare är att besöka olika delar av ön, och vi valde att spendera fem nätter på Melia Zanzibar som ligger på östkusten och de sista två nätterna på Park Hyatt i Stone Town.

Vi rekommenderar All-inclusive

Melia Zanzibar är en av de större resorterna på Zanzibar och erbjuder 124 rum och villor i olika kategorier. Priserna för standardrum börjar på cirka 2.300 SEK per natt med frukost inkluderad eller 3.300 SEK per natt för två personer med all inclusive. Vår rekommendation är att boka all inclusive då merkostnaden på cirka 500 SEK per person och natt snabbt täcks upp när man räknar med kostnaden för måltider, alkoholhaltiga drycker och vattensporter på hotellet.

Park Hyatt Zanzibar är det tveklöst bästa hotellet i Stone Town. Hotellet ligger mitt i Stone Towns historiska stadskärna och är inhyst i en före detta palatsbyggnad. Hotellet erbjuder 67 gästrum varav 11 sviter, och priserna för standardrum börjar på cirka 3000 SEK per person inklusive frukost.

Melia Zanzibar

Flygresa: Ethiopian Airlines Business Class Stockholm till Zanzibar via Addis Ababa

Vår resa börjar på Arlanda flygplats, närmare bestämt tre timmar innan vår schemalagda avgång kl 21:50. Under covid-19 pandemin kräver många länder intyg på vaccination och/eller negativt test för inresa, och det är flygbolagens ansvar att kontrollera så att alla passagerare uppfyller kraven för inresa. Med anledning av detta så tillåter många flygbolag inte längre incheckning online då test och vaccinationsintyg måste kontrolleras manuellt av flygplatspersonal. Man bör därför se till att vara ute på flygplatsen i god tid för att inte riskera att missa flyget.

Köerna till Ethiopian Airlines incheckning var långa då kvällens flygning var fullbokad i ekonomiklass, men relativt tom i business class. Den låga beläggningen innebar att passagerare från ekonomiklass checkades in i business class-disken och i slutändan tog det närmare en och en halv timme innan incheckningen var avklarad.

10 år gamla plan utan "Fully Flat"

Kvällens flygning till Addis Ababa flygs med en Boeing 787-8 Dreamliner. Ethiopian Airlines var ett av de första flygbolagen i världen som införde Boeing 787 i sin flottan. De äldsta flygplanen levererades för snart 10 år sedan och är några av få flygplan i flottan som saknar fully-flat stolar i business class.

Ethiopian Airlines äldre business class på Boeing 787-8 Dreamliner.

Kabinen på detta flygplan består av 24 stolar på fyra rader i en 1-2-1 konfiguration. Stolarna kan lutas ner till en vinkel på 170 grader men de blir inte helt platta, vilket gör dem svåra att sova i. Vår rekommendation är att välja den första raden där man har lite mer utrymme för benen, dock på bekostnad av en mindre skärm till underhållningssystemet.

Servicen på Ethiopian som den var innan pandemin

Under pandemin har många flygbolag kraftigt reducerat sin ombordservice. Varma handdukar, utskrivna menyer och fördrinkar har tagits bort för att minska kontakten mellan passagerare och besättning. På Ethiopian Airlines är servicen i stort sett oförändrad. På marken serveras välkomstchampagne och i luften serveras förrätt, varmrätt och efterrätt separat. Något som de däremot har tagit bort är utskrivna menyer, något som snarare leder till en ökad kontakt mellan besättning och passagerare då besättningen måste förklara för varje passagerare vilka måltider som serveras.

Serveringen på kvällens flygning påbörjas en kort stund efter start. Rökt lax med cream cheese till förrätt, en väldigt seg köttbit med potatismos till varmrätt, samt äppelpaj och jordgubbstårta till efterrätt. På dryckessidan serverades champagne (Lallier), två röda viner och ett vitt vin.

Rökt lax till förrätt.
Biff till varmrätt.
Jordgubbstårta och äppelkaka till efterrätt.

Bortsett från den väldigt sega köttbiten så var detta en god måltid. Ethiopian Airlines har inte gjort sig kända för maten de serverar ombord, men på flygningar från Europa så tenderar cateringen att hålla en högre standard än på flygningar från Addis Ababa.

Serveringen avslutas två timmar in i flygningen och klockan har nu hunnit närma sig midnatt. De gamla business class-stolarna på Ethiopians Boeing 787-8 fälls inte helt platta vilket tyvärr har en avsevärd påverkan på sömnkvaliteten. Att sova i dessa stolar är svårt och obekvämt om man är längre än 160 centimeter.

Ankomst till Addis Ababa sker enligt tidtabell och vårt fyra timmar långa byte spenderas i flygbolagets nyrenoverade lounge, innan det var dags att kliva ombord på nästa flygning till Zanzibar.

Bättre sovkomfort på nästa ben till Zanzibar

Flygningen till Zanzibar flögs av en Boeing 767-300ER. Ett äldre flygplan än 787:an som vi flög från Arlanda, men detta flygplan har nyligen renoverats med nya stolar i business class och ett nytt underhållningssystem. Kabinen består 24 stolar uppdelade på fyra rader i en 2-2-2 konfiguration. Kabinen på Boeing 767 är smalare än på 787 vilket har en påverkan på stolsbredden. Trots de något smala stolarna så var de mycket bekväma och viktigast av allt så kunde de fällas helt platta för maximal sovkomfort.

Ethiopian Airlines business class på Boeing 767-300ER
Stolen kan fällas till en lutning på 180 grader.

Välkomstchampagne innan start.

På denna tvåtimmars flygning serveras en varm måltid med två val av varmrätt, samt fullt utbud av drycker. Jämfört med vad man får serverat inom Europa på en flygning av motsvarande längd så var maten klart godkänd.

Lunch ombord på denna två timmar långa flygning mellan Addis Ababa och Zanzibar.

Ankomst till Zanzibar

Ovanligt snabb ankomstprocess

Pandemin har lett till ändrade ankomstprocedurer hos många länder, med längre väntetider som följd. Till skillnad från många andra länder som vi har rest till under pandemin så var ankomstprocessen relativt smärtfri. Alla passagerare måste fylla i en hälsodeklaration innan ankomst och betala 25 dollar för ett covid-19 test som tas vid ankomst, detta är möjligt att göra online 24 timmar innan ankomst. Det visade sig dock att covid-19 testet aldrig togs, så vår rekommendation är att inte betala för testet i förväg då dessa tester endast sker på slumpmässig basis.

Visum krävs till Tanzania

Till Tanzania krävs ett visum och dessa kan du ansöka om på plats eller i förväg online. Avgiften för visumet är 50 dollar och är detsamma oavsett om ansökan görs online eller på plats, men vår rekommendation är att ansöka om det online då det sparar tid vid ankomst.

Hela ankomstprocessen tog mindre än en halvtimme och i ankomsthallen möts vi upp av vår chaufför som körde oss till hotellet. Vi rekommenderar starkt att boka transfer till hotell i förväg då det är lätt att bli lurad av taxichaufförerna på flygplatsen. De flesta hotell erbjuder transfer till sina gäster mot en extra avgift.

Melia Zanzibar Resort 

Inget krav på munskydd

Melia Zanzibar ligger på öns östkust i närheten av byn Kiwengwa. Det tar cirka 45 minuter att nå hotellet från flygplatsen med bil. Vid ankomst hälsas vi välkomna av personalen och en välkomstdrink serveras under tiden medan vi checkas in. Alla medlemmar i personalen bär munskydd men för gäster finns inget krav för munskydd varken inomhus eller utomhus. Handsprit finns tillgängligt i alla publika utrymmen och gäster uppmanas att hålla ett tryggt avstånd från varann

Vi bokade standardrum i kategorin Melia Garden Room, som ligger i nära anslutning till huvudbyggnaden. Rummet är cirka 50 kvadratmeter stort och erbjuder ett stort badrum och en privat uteplats. Första intrycket av rummet var klart positivt och jämfört med många andra hotell som vi har bott på så höll rummet förvånansvärt hög standard för att vara på den lägsta rumskategorin.

Melia Garden Room
Badrummet var förvånandsvärt stort och rymligt. Två duschar och handfat, ett badkar och toalettartiklar från Rituals.
Varje rum har en egen uteplats med utsikt mot trädgården
Trädgården utanför rummet.

6 restauranger på hotellet

På hotellet finns det 6 restauranger:

  • The Spice Market som ligger i huvudbyggnaden. Här serveras frukostbuffé varje morgon mellan 07 och 11 och middagsbuffé mellan 18 och 22.
  • The Pool Bar och Gabi Beach Restaurant, här serveras lunch och drinkar mellan 11 och 17.
  • The Jetty Lounge är hotellets fiskrestaurang som är öppen mellan 18 och 22.
  • Aqua Restaurant är hotellets fine dining restaurang som serverar middag mellan kl 18 och 22.
  • The Level som är hotellets deciderade byggnad för gäster i bungalows och villor. Här serveras frukost mellan 07 och 11, samt middag mellan 18 och 22.
The Jetty Lounge

Vi bokade standard all inclusive paketet som ger tillgång till alla restauranger på hotellet förutom Aqua och The Level. I paketet ingår de flesta rätter från menyn och överlag höll maten god kvalitet. Variationen kunde ha varit bättre i synnerhet på hotellets fiskrestaurang The Jetty där vi åt middag nästan varje kväll.

Caesarsallad till lunch på Gabi Beach Restaurant.

Aktiviteter - tennis, kajak, vindsurfing m.m.

På hotellet erbjuds en rad aktiviteter, bland annat tennisbana och vattensporter så som kajakpaddling, vindsurfing och snorkling. På hotellet finns två swimmingpooler, ett gym, och spa. Vi spenderade större delen av dagarna på Gabi Beach som är hotellets egna strand. Stranden ligger cirka en kilometer bort från hotellet och du kan antingen välja att promenera eller få skjuts med golfbil.

Gabi Beach. Här spenderade vi större delen av dagarna.

Max 8 deltagare på utflykter

Hotellet arrangerar även utflykter men på grund av pandemin så tillåts inte större grupper än åtta personer. Likaså är antalet turer betydligt mer begränsade, och det gäller att boka utflykterna med god framförhållning för att vara säker på att få en plats. Vi valde att boka en privat tur till Jozani Chwaka Bay National Park.

Jozani Chwaka Bay National Park


Gästupplevelse - färre gäster än vanligt

En av de absolut största fördelarna med att semestra under pandemin är antalet gäster. Beläggningen under vår vistelse var betydligt lägre än under en normalsäsong men trots detta så upplevdes stämningen fortfarande som levande och behaglig. Köer till restauranger uppstod ytterst sällan och det fanns alltid gott om plats på stranden och vid poolen.

Räkna med färre besökare på hotellen när du reser under pandemin.

Park Hyatt Zanzibar

Efter fem mycket behagliga nätter på stranden så var det dags att besöka Stone Town. Vi hyrde en privatchaufför som körde oss mellan hotellen och väl framme hälsas vi välkomna av den trevliga personalen. Hotellet öppnade 2016 och är inhyst i två byggnader varav den äldre byggnaden Mambo Msiige tillhör UNESCOs världsarv och upprättades år 1847.

Park Hyatt Zanzibar

I likhet med Melia Zanzibar så bar alla medlemmar i personalen munskydd, men för gäster fanns det inget krav. Handsprit fanns tillgängligt i alla offentliga utrymmen på hotellet och gäster uppmanas att hålla avstånd. Vi hälsas välkomna av vår concierge Fauzi som tog väldigt väl hand om oss under vistelsen.

Hotellets lobby är inhyst i den gamla byggnaden, medan gästrummen (med undantag för ett fåtal sviter) är inhysta i den nyare Zamani Residence-delen.

Uppgraderad till svit genom World of Hyatt

Vid incheckningen uppgraderades vi till en Park King Suite på 110 kvadratmeter tack vare vår Globalist status i Hyatts lojalitetsprogram World of Hyatt. Sviten är uppdelad i en sovrumsdel, ett vardagsrum, en arbetshörna, samt har ett stort badrum, en gästtoalett och slutligen en balkong som vetter ut över stranden.

Sovrumsdelen i vår Park King Suite.
Vardagsrummet.
Arbetshörna.
Espressomaskin och vattenkokare.
Balkongen bjuder på en vacker utsikt över stranden och solnedgången.

Restaurang och faciliteter

Frukost för alla utom vid poängbokning

Hotellets restaurang The Dining Room serveras frukost mellan 07 och 11, samt lunch och middag under resten av dagen fram till stängning kl 22. Till skillnad från många andra lyxhotell så ingår frukost till alla gäster på Park Hyatt Zanzibar vilket uppskattas. Nätter bokade med poäng är dock undantagna från denna förmån, såvida du inte är Globalist hos Hyatt.

Buffé trots pandemi

Frukosten serverades som buffé där gästerna själva kunde plocka mat från buffén. Detta är i stark kontrast till många andra hotell (framförallt lyxhotell) som under pandemin har avskaffat bufféerna helt tillförmån för à la carte servering. Maten höll god standard men vi hade föredragit att få rätterna serverade vid bordet istället för att hämta dem själva.

The Dining Room.
Middag på The Dining Room.

På hotellet finns även en infinity pool och en veranda där cocktails serveras under större delen av eftermiddagen och kvällen. Vi tillbringade större delen av vår tid på hotellet vid poolen och på verandan.

Hotellets swimmingpool.
Verandan.

Gästupplevelse

Park Hyatt Zanzibar är ett stort hotell till storleken, men med endast 67 gästrum och sviter så märker man inte av de andra besökarna på samma sätt trots att hotellet var fullbokat under vår vistelse. Under vistelsen hölls det även flera konferenser och på dagtid var de publika utrymmena välbesökta. Detta var inget som påverkade oss i någon större utsträckning, och i både restaurang och pool fanns det gott om utrymme för alla gäster. Personalen var väldigt uppmärksamma, framförallt vår concierge Fauzi som lyckades lösa en bordsbokning på Emerson Teahouse under vår sista kväll på Zanzibar.

Stone Town

Var försiktig under kvällstid

Zanzibars Stenstad är definitivt värd ett besök om du planerar att besöka ön. Den historiska stadskärnan är relativt liten och kompakt, så vår rekommendation är att inte spendera mer än 2-3 nätter. Säkerheten är en fråga som många ställer oss och överlag upplevde vi ingen otrygghet under dagtid. Under kvällstid gäller det att vara extra försiktig så se till att lämna alla smycken och värdesaker på hotellet. De flesta hotell och restauranger erbjuder att skicka med en eskort på kvällen som går med gästerna till och från hotellet, något som uppskattades stort under vår sista kväll på ön.

Hemresa till Sverige

Du slipper Covid-test när du reser hem, men kanske vid transit

Efter en fantastisk vecka på Zanzibar var det dags att resa hem till Sverige. Hemresan gick med Ethiopian via Addis Ababa och som svensk behöver man inte uppvisa något covid-test för hemresa eller transfer på Addis Ababas flygplats. Detta är något som underlättar stort då testnings-möjligheterna är begränsade i många länder.

Det är extra viktigt att i förväg dubbelkolla vilka regler som gäller för transit då vissa länder (däribland Tyskland) kräver att man uppvisar ett negativt covid-test eller vaccinationsintyg för transit. Om ditt hotell erbjuder möjligheten till testning så är vår rekommendation att ta ett test oavsett för att vara på den säkra sidan då reglerna kan ändras med kort varsel.

Slutsatser

Att resa under pandemin är ett kontroversiellt ämne där det har uttryckts många starka åsikter. Vi svenskar har till skillnad från många andra länders medborgare varit väldigt lyckligt lottade att kunna resa obehindrat utan att riskera bestraffningar i form av dyra hotellkarantäner och tester vid hemkomst. Att resa under pandemin innebär en del risker och det är upp till individen själv att avgöra om riskerna är värda att ta.

Reseupplevelsen varierar stort beroende på vilket land du besöker och de länder som är beroende av turism tenderar ofta att ha mindre stränga restriktioner. Tanzania är ett av dessa länder och bortsett från munskyddskravet på flygresan och PCR-test innan avresa så upplevdes resan som relativt normal. Det lägre besökarantalen bör även ses som något positivt då det bidrar till mindre trängsel på både hotell och turistattraktioner.

Vill du boka din nästa resa till Zanzibar för poäng eller pengar? Ladda ner Chatflights app och chatta med våra experter idag – Vi bokar din resa!

Våra senaste inlägg