Lufthansa återaktiverar alla åtta Airbus A380 till München

Lufthansa meddelade i juni 2022 sina planer på att ta tillbaka Airbus A380 och basera den exklusivt i München. Från början var planen att endast återintroducera sex A380s. Men enligt en uppdatering från aeroTELEGRAPH planerar Lufthansa nu att återaktivera alla åtta A380s som bolaget fortfarande äger.

Under sommaren 2023 har Lufthansa redan återintroducerat tre av dessa A380s. En fjärde är planerad att återvända under hösten, och de återstående fyra planeras att återintroduceras 2024. Detta är det mest optimistiska scenariot då Lufthansa nu återintroducerar så många A380s som möjligt.

Bakgrunden till Lufthansas A380 flotta

Lufthansas A380s sattes på marken i början av pandemin och förvarades under lång tid i Frankrike och Spanien. Bolaget påstod att planen skulle återkomma endast vid en "oväntat snabb marknadsåterhämtning."

Två faktorer tillskrivs beslutet att återintroducera Airbus A380:

  1. En skarp ökning av kundefterfrågan, då internationell flygresa återhämtat sig snabbare än förväntat.
  2. Försenad leverans av beställda flygplan, särskilt Boeing 777X, som har fördröjts med minst fem år.

Lufthansas Airbus A380, som är världens största passagerarflygplan, har totalt 509 säten:

  • 8 first class-säten(1-2-1 konfiguration)
  • 78 business class-säten(2-2-2 konfiguration)
  • 52 premium ekonomisäten (2-4-2 konfiguration)
  • 371 ekonomiklassäten (3-4-3 konfiguration)

Lufthansas A380 är inte speciellt anmärkningsvärd jämfört med andra flygbolags jetplan, men några särskilda egenskaper bör noteras, som urinoarer i förstaklassens toaletter - de enda urinoarerna på kommersiella flygplan.

Lufthansas nuvarande (äldre) business class-stol som är återfinns ombord på Airbus A380.

Basering i München

Lufthansa planerar att exklusivt basera sina Airbus A380s i München. För närvarande flyger dessa plan till Boston och New York, men kommer under vintern att flyga till Bangkok och Los Angeles.

Intressant nog är Lufthansas beslut att återinföra A380 inte nödvändigtvis tillfälligt. Lufthansa har nyligen lagt en order för ytterligare långdistansflygplan och gjorde det klart att flera undertyper av flygplan kommer att pensioneras inom de kommande åren, men A380 var inte bland dem.

Hela Lufthansas A380-flotta kommer att vara baserad i München.

Slutord

Lufthansa har nu återaktiverat sina Airbus A380 sommaren 2023. Från början var planen att ta tillbaka sex av dessa jetplan, men det har nu utökats till totalt åtta. De kommer att baseras i München. Hur länge de kommer att vara i Lufthansas flotta är ännu oklart. Det är också osäkert om Lufthansa kommer att installera sina nya kabiner på A380s.

Det är än så länge inte klart huruvida Lufthansas Airbus A380-flotta kommer att utrustas med de nya kabinerna i first och business class.

Våra senaste inlägg