En kraftigt rabatterad Ekonomibiljett gav lika många poäng som en biljett köpt till fullpris. I praktiken innebar det att en resa från Köpenhamn till San Francisco med SAS genererade 6.000 EuroBonuspoäng per väg oavsett hur mycket biljetten kostade. SAS och många andra har sen dess justerat intjäningen baserat på bokningsklass. Idag ger motsvarande biljett i de billigaste bokningsklasserna bara 240 poäng per väg, en minskning med 96% jämfört med vad den gav för fem år sedan.
Du får inga Eurobonuspoäng på de billigaste resorna inom Star Alliance
På resor med flygbolag i samma allians ger de billigaste biljetterna i regel inga poäng till andra bonusprogram än flygbolagets eget. Ett bra exempel på detta är Turkish Airlines som endast ger poäng för de billigaste bokningsklasserna W, P och U till sina egna medlemmar, medan dessa bokningklasser inte är giltiga för poängintjäning på SAS EuroBonus och andra bonusprogram i Star Alliance.
Premium Economy ger ofta mycket mer poäng än "vanlig" Economy
Premium Economy har på senare år prissats allt mer attraktivt, i synnerhet på långflygningar där det idag är möjligt att hitta resor med SAS och Lufthansa i Premium Economy till USA och Asien för så lite som 7.000 SEK tur och retur. Till skillnad från Ekonomiklass ger Premium Economy full poängintjäning även på de allra billigaste biljetterna. Det innebär exempelvis att:
- Den billigaste biljetten i SAS Plus med SAS från Stockholm till Los Angeles ger 6.000 poäng per väg
- Motsvarande resa i rabatterad SAS Go ger 240 poäng per väg.
I många fall är skillnaden i pris relativt liten, varvid det finns en poäng att betala några extra tusenlappar för en bredare stol och fler poäng.
Rabatterade biljetter i Business Class ger många poäng per krona
För den som vill komma upp i många poäng snabbt så är rabatterade biljetter i Business Class ett bra alternativ.
Flyg SAS till Hong Kong
Under lov och storhelger erbjuder SAS rabatterade biljetter i Business till sina långdestinationer, där det är möjligt att flyga i Business Class till bland annat Hong Kong för så lite som 17.000 SEK. En resa med SAS från Köpenhamn till Hong Kong genererar 9.000 EuroBonuspoäng per väg. Här kan du läsa mer om vad poängen är värda.
Eller Singapore Airlines till Sydney och Auckland
Ett annat bra alternativ för den som vill uppgradera eller förnya sin medlemsstatus är resor med Singapore Airlines till Asien eller Oceanien. Singapore Airlines har sedan ett par år tillbaka erbjudit rabatterade Business Class biljetter till attraktiva priser, bland annat Sydney och Auckland för cirka 25000 SEK i Business.
Dessa biljetter säljs som bokningsklass D som ger 150% av den flugna distansen till EuroBonus. Bäst intjäning får du om du reser till Auckland via London och Singapore som ger upp till 40 000 poäng till EuroBonus tur och retur.
Undvik "intäktsbaserade bonusprogram"
Flygbolagens bonusprogram är tämligen unika i avseendet att det inte finns någon direktkoppling mellan biljettens pris och poängen du tjänar. Dvs. att majoriteten av alla flygbolag tilldelar fortfarande poäng efter en procentsats av den flugna distansen. Men flygbolag så som Lufthansa, Air France - KLM och de amerikanska flygbolagen har på senare år ändrat sin intjäningsmodell från distansbaserad till intäktsbaserad.
Detta innebär i praktiken att antalet poäng tilldelas baserat på biljettens pris. Lufthansa Miles&More ger exempelvis fyra miles per spenderad Euro. För poängjägare som vill tjäna så många poäng för en så liten kostnad som möjligt är denna intjäningsmodell väldigt ofördelaktig då det i princip inte finns några incitament för att maximera sin intjäning utan att spendera mer pengar på biljetten..