Andra dagen med Skyteam - Fortsatta IT-problem och långa köer hos SAS

Uppdateras tisdag 3 september 2024

I helgen genomförde SAS övergången från Star Alliance till SkyTeam vilket innebär att man som Eurobonusmedlem nu ska kunna boka bonusresor i den nya alliansen, hos bolag som Air France, KLM, Virgin Atlantic och Vietnam Airlines.

Våra agenter är nu inne på andra dagen med bokningar av bonusresor åt våra kunder och problemen fortsätter och accelereras. Vi listar nedan vad vi har upptäckt, bl.a. en kraftig minskning av synliga bonusplatser online samt fortsatt väldigt långa köer till SAS.

Kraftig minskning av bonusresor online, trots att det ska finnas resor att boka

Ett problem som har bekräftats av våra agenter och många online är att man kan hitta bonusresor online som till slut inte går att boka. Dvs man når checkout på hemsidan men får felmeddelanden när resan ska bekräftas. Samma sak händer SAS agenter över telefon som får "Waitlist" i sista steget, vilket betyder att resan inte kan bokas.

Vår teori är att många av dessa resor borde kunna bokas men att något IT-strul gör att man inte lyckas. Än värre är att resorna som inte bokas inte återgår till att bli synliga online utan försvinner från sökresultaten. Det leder till stora sökvolymer och att många resor försvinner från sökresultaten utan att bokas.

Agenterna på SAS verkar erfara samma problem i sina system vilket leder till att de söker tillgänglighet "i blindo" och det tar mycket tid att hjälpa varje kund, vilket i sin tur skapar långa köer.

Många resenärer sitter i långa köer hos SAS som inte leder till bokningar pga IT-strul

Långa köer hos SAS, även diamantmedlemmar får vänta över 45 minuter

Problemen har lett till att många ringer in till SAS för att få hjälp med bokning vilket har lett till långa köer. Även medlemmar med Diamantstatus väntar just nu över 45 minuter på att få hjälp.

Många längtar efter att boka bonusresor hos Air France men just nu är det svårt

Amex-voucher kan ej användas på bokningar för över 2 personer

En annan anledning till att många vill nå SAS kundtjänst är att man för tillfället inte kan boka bonusresor för mer än två resenärer med Amex-voucher. Vi jobbar för att slå ihop bokningar så att det ska bli möjligt men detta kräver särskild handpåläggning.

Det ser sämre ut än igår, men vi är hoppfulla

Vi har varit positivt inställda till de destinationer som nu öppnas upp för Eurobonuspoäng i den nya alliansen. Vi har t.ex. tidigare skrivit om 5 paradisdestinationer som blir smidigare att resa till med SkyTeam.

Men det mesta går alltså inte att boka. Vi hoppas att allt ska lösa sig. Exempel på tillgänglighet i Business Class som hittas men är väldigt svårt att boka just nu är Costa Rica, Karibien, Bangkok, Vietnam och Zanzibar.

Blogginlägget uppdateras löpande

Våra senaste inlägg