En jämförelse av Curve och Revolut, två sätt att slopa valutapåslag och uttagsavgifter
För många som reser innebär valutapåslag och uttagsavgifter vid kontantuttag en väsentlig kostnad under resan. På senare år har lösningar dykt upp som gör att man slipper dem. Här kommer en jämförelse av två aktörer på marknaden, Revolut och Curve.
Så fort du handlar i en annan valuta blir det påslag
Om du har handlat mycket utomlands kanske du har märkt att växlingskurserna inte har känts särskilt förmånliga? Ofta beror det på det s.k. valutapåslaget som de flesta kortutgivare har petat in i villkoren och som kan fördyra dina inköp ganska rejält.
Få hjälp att boka poängresor
Chatta med experter som bokar dina resor för poäng eller pengar. Att chatta är gratis, du betalar bara vid bokning.
Här är några exempel på de valutapåslag som gäller för olika kort:
SEB Debit: 1,65%
Bank Norwegian Kreditkort: 1.75%
Re:member Flex: 1,75%
Handelsbanken - Allkort MasterCard: 1,50%
SAS Mastercard Premium: 2,00%
American Express Gold: 2,00%
Och så tas avgifter ut vid kontantuttag också, nedan syns uttagsavgifter utanför EU:
SEB Debit: minst 35kr
Bank Norwegian Kreditkort: ingen avgift
Re:member Flex: 3,00%, minst 35kr
Handelsbanken - Allkort MasterCard: 1.65%, minst 40kr
SAS Mastercard Premium: 3.00%, minst 40kr
American Express Gold: 4.00%, minst 25kr
Men det finns sätt att "lura systemet" genom att växla pengarna innan betalning
Revolut och Curve är två kort som på olika sätt växlar dina pengar till lokal valuta innan du handlar eller tar ut kontanter.Rent praktiskt fungerar de båda korten på olika sätt. Det de har gemensamt är att man i båda fallen får ett fysiskt kort som likt alla andra kort kan användas för att betala i terminalen.
Revolut löser valutaproblemet genom att man i förväg fyller på sitt konto hos Revolut som växlas till vald valuta till en förmånlig kurs, sen använder man sitt Revolut-kort för att betala på plats.
Hos Curve kopplar du istället ihop ditt Curve-kort med dina andra kort, en dragning från Curve genererar en dragning från ditt ordinarie kort till en förmånlig växlingskurs och utan valutapåslag.
Båda lösningar har smidiga appar
Både Curve och Revolut har smidiga appar som på ett praktiskt sätt hjälper dig att använda korten och fylla på när det behövs. Hos Curve lägger du enkelt till vilka kort du vill använda och väljer när du vill att ett visst kort skall vara aktivt. Det är ett smidigt system som också kan användas när du vill göra olika typer av inköp, t.ex. i firman eller privat. Hos Revolut gör du enkelt överföringar till ditt Revolut-konto och "toppar upp" ditt konto när det behövs.
Hur står sig lösningarna mot varandra?
Nedan har vi skapat en tabell som jämför de olika delarna av varje kort.
3 fördelar med Revolut jämfört med Curve
Båda kort har en extra avgift vid växling under helger då de själva har kostnader då som behöver täckas. Revolut erbjuder en låg avgift på 0.5% för alla större valutor under helger, medan Curve tar ut 1,5% avgift för alla valutor som inte är USD och inom EU.
Revolut erbjuder access till flygplatslounger via LoungeKey Pass för sitt Premium-kort. Curve erbjuder samma sak men endast för sitt Metal-kort som ännu inte finns i Sverige.
Revolut Metal erbjuder 1% cashback på alla köp utanför Europa vilket är en stark förmån.
3 fördelar med Curve jämfört med Revolut
Curve erbjuder cashback på 1% även för sitt gratiskort, dock endast hos 3 utvalda handlare som t.ex. Uber, Amazon, Netflix, Pret a Manger eller McDonald’s.
De har även förmånliga växlingskurser till fler valutor än Revolut. Även om Revolut har ordnat bra växlingskurser på de viktigaste valutorna kan det vara bra att kolla det finstilta om man ska resa till ett mindre besökt land.
Med Curve gäller många villkor som finns för det underliggande kortet när du handlar. Har du t.ex. en bra reseförsäkring på ditt underliggande kort så gäller den även för köp gjorda med Curve.
Enkelheten och "Go Back In Time" gör Curve tilltalande, men det är ett svårt val
Revoluts lösning innebär att man måste föra över pengar till sitt Revolutkonto i förväg, medan Curve har en smidigare lösning där man bara väljer vilket kort som ska användas vid varje transaktion, den enkelheten gör Curve till ett lockande val. Curve har också en fiffig funktion som de kallar "Go Back In Time" där du i efterhand kan välja vilket kort som ska användas för ett köp som gjordes för några dagar sen. Men som tabellen visar finns det för- och nackdelar med bägge lösningar, och Revolut har en något lägre månadsavgift. Tyvärr blir det därför svårt att utse en solklar vinnare.
Få inspiration, kunskap och erbjudanden
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vill du chatta? Våra experter hjälper dig, ladda ner appen för iPhone eller Android och chatta med oss där. Har du en snabb fråga kan du också nå oss via Facebook Messenger.