British Airways genomför aggressiva nedskärningar i ombordserveringen

British Airways har återigen börjat genomföra omfattande nedskärningar i sin service, trots tidigare löften om stora investeringar för att förbättra kundupplevelsen. Det så kallade "£7 miljarder investeringsprogrammet" har ifrågasatts, då många förändringar snarare verkar handla om att ersätta äldre utrustning än att aktivt förbättra servicen för resenärerna.

Brunchgate – återkomst av nedskärningar

Flygbolagets största utmaning är att många kostnader är fasta. Bränslepriser, leasingkostnader för flygplan och personalutgifter kan inte lätt justeras. Som ett resultat har British Airways valt att fokusera på att minska kostnaderna för ombordserveringen, en av få utgifter de faktiskt kan påverka.

Från och med den 15 oktober 2024 har bolaget infört två nya åtgärder för att minska kostnaderna, varav en särskilt har väckt stor uppmärksamhet.

Frukost till lunch

En av de mest kontroversiella förändringarna är införandet av en brunchmeny för långdistansflyg som avgår mellan kl. 08:30 och 11:29. Trots att många passagerare troligen redan har ätit frukost i loungen eller hemma, får de nu en brunch som första måltid ombord. För passagerare i business class (Club World) innebär detta att de serveras frukostliknande rätter långt efter lunch, ibland så sent som kl. 13:30.

Menyn består av en huvudrätt i form av exempelvis ägg på surdegsbröd, som serveras med vin och en efterrätt som ostbricka eller chokladtårta, vilket skapat förvirring bland passagerare.

Passagerare i British Airways Club World kan förvänta sig brunch istället för lunch på flygningar med avgångstid innan kl 11.30.

Ny meny i First Class

Även i First Class har måltiderna förändrats. Tidigare erbjöds rätter som lammracks, kyckling Wellington och grillad hälleflundra på vissa flygningar, exempelvis från New York till London. Nu har dessa ersatts med enklare alternativ som kyckling, korv, hash browns eller pocherade ägg på surdegsbröd.

Den fullständiga menyn i First Class för avgångar före kl. 11:29 inkluderar rätter som:

  • amuse bouche (en nedskärning från tidigare canapéurval)
  • val mellan rökt lax, rostad kronärtskocka eller butternutsoppa
  • huvudrätt från den nya brunchmenyn
  • efterrätt som chokladtårta eller färsk frukt, följt av ostbricka

Feedback från resenärer visar att dessa förändringar inte mottagits väl, med rapporter om att ingen i First Class på vissa flygningar valde de nya rätterna, såsom pannkakor.

Ny brunchmeny i Club World

Business class-passagerare erbjuds nu en brunchmeny kallad "The Great British Brunch", med en kombination av förrätter, huvudrätter och efterrätter. Menyn kan inkludera:

  • förrätter som fruktfat, rökt lax, getost eller ost och kex
  • huvudrätter som kyckling, korv, hash browns eller belgiska våfflor
  • en enda efterrätt: chokladkaka

Serveringen avslutas med kaffe och likörer. Många har uttryckt förvåning över kombinationen av dessa rätter och tidpunkten de serveras.

British Airways Club Suites.

Sammanfattning

Trots påståenden om stora investeringar återupptar British Airways aggressiva nedskärningar i sin service, med betydande förändringar i både First Class och Club World. Dessa inkluderar nya menyer som serveras långt efter traditionell frukosttid, vilket har skapat förvirring och kritik bland passagerare. Det återstår att se om dessa åtgärder kommer att vara långvariga eller om de, som många förväntar sig, skrotas inom kort.

Våra senaste inlägg