Avianca återinför Business Class inom Amerika

Avianca har tagit ytterligare steg mot att återinföra business class på fler rutter inom Amerika. Flygbolaget gör nu upp med ett tidigare beslut från 2022 och planerar att markant öka antalet rutter som erbjuder en premiumkabin från och med slutet av 2024.

Avianca tog bort Business Class på de flesta rutter

Under de senaste åren har Avianca genomgått en omvandling för att bli ett mer effektivt flygbolag. Som en del av denna förändring tog bolaget i oktober 2022 bort business class från de flesta av sina flygningar inom Amerika. Bolaget omkonfigurerade sina Airbus A320-flygplan och ökade antalet säten med 20 %, samtidigt som man slutade sälja business class på Boeing 787-flygningar inom Amerika. Premiumkabinerna såldes istället som platser med extra utrymme men utan den tillhörande servicen.

Endast transatlantiska flygningar till Europa behöll business class under denna period. Sedan dess har Avianca gradvis ändrat kurs och börjat återinföra business class på vissa rutter.

Avianca business class.

Avianca återinför Business Class inom Amerika

I augusti 2023 återinförde Avianca business class på följande Boeing 787-rutter inom Amerika:

  • Bogotá (BOG) till Buenos Aires (EZE)
  • Bogotá (BOG) till Miami (MIA)
  • Bogotá (BOG) till São Paulo (GRU)
  • San Salvador (SAL) till Miami (MIA)

På dessa rutter kan vissa frekvenser ha business class, medan andra flygningar, som opereras med Airbus A320, inte har det.

I juli 2024 utökades återinförandet av business class till utvalda rutter som opereras av Airbus A320, med fokus på flygningar som varar minst fem timmar. Business class erbjöds då på rutter från Bogotá till bland annat Boston, Buenos Aires, Mexiko City, Miami och New York. Denna klass består av tre rader av säten med en layout liknande den inom Europa, där mittenplatsen är blockerad för extra komfort.

I december 2024 planerar Avianca att ytterligare utöka affärsklassen på fler A320-rutter, inklusive:

  • Bogotá (BOG) till Asunción, Buenos Aires (AEP), Chicago, Fort Lauderdale, Lima, Montreal, Orlando och Panama City.
  • Medellín (MDE) till Buenos Aires, Lima, New York, Santiago och São Paulo.
  • San Salvador (SAL) till Bogotá, Lima, Los Angeles, Medellín, Mexiko City, New York, Panama City, San Francisco och Washington D.C.
Avianca.

En förnuftig policyändring

Aviancas ursprungliga beslut 2022 att ta bort business class på de flesta rutter inom Amerika var en del av en strategi för att bli mer effektivt. Trots detta verkar efterfrågan på premiumresor ha fortsatt att öka, vilket sannolikt bidrog till att flygbolaget nu valt att återinföra affärsklassen på fler rutter. Genom att återintroducera premiumtjänster på långflygningar kan Avianca konkurrera bättre om resenärer som föredrar högre serviceklass.

Sammanfattning

Avianca tog bort business class på de flesta flygningar inom Amerika år 2022 i ett försök att strömlinjeforma sin affärsmodell och förbättra lönsamheten. Sedan augusti 2023 har flygbolaget dock successivt börjat återinföra affärsklassen på vissa långflygningar. Från december 2024 kommer fler rutter inom Amerika återigen att erbjuda denna service, vilket gör Avianca mer konkurrenskraftigt på flera marknader.

Våra senaste inlägg