Allt du behöver veta om lounge access när du reser med SAS efter den 1 september

Den 1 september 2024 markerar en stor förändring för SAS när flygbolaget byter allians från Star Alliance till SkyTeam. Denna förändring påverkar i synnerhet lounge access, något som väckt många frågor bland SAS-resenärer. Särskilt på europeiska storflygplatser som London, Frankfurt och Bryssel, där SkyTeam har ett mindre omfattande loungeutbud än Star Alliance.

SAS återinför tillgång till tredjepartslounger

SAS avskaffade tillgång till tredjepartslounger i början av 2017 som en kostnadsbesparingsåtgärd, vilket har lett till stort missnöje bland resenärerna. Avsaknaden av tredjepartslounger innebar att SAS-resenärer inte hade tillgång till lounge på flygplatser där det inte fanns någon SAS eller Star Alliance lounge, exempelvis Nice och Dublin.

I samband med bytet till SkyTeam kommer SAS att återinföra tillgång till tredjepartslounger. Anledningen bakom detta beslut är att följa SkyTeams praxis, som erbjuder lounge access på i stort sett alla flygplatser de trafikerar. Dessutom är SkyTeams loungenätverk betydligt mer begränsat än Star Alliance. Detta är goda nyheter för dig som reser med SAS.

Passagerare som reser i SAS Plus på långflyg har endast tillgång till SAS egna lounger, inte till SkyTeam-lounger eller tredjepartslounger.

SAS återinför tillgång till tredjepartslounger i samband med bytet till SkyTeam.

SAS passagerare har tillgång till utvalda Star Alliance lounger även efter 1 september

SAS befintliga nätverk innebär att de fortfarande trafikerar vissa flygplatser som är stora Star Alliance-nav. Detta har lett till frågor om lounge access då SAS-passagerare enligt reglerna inte kommer att ha tillgång till loungerna hos sina gamla Star Alliance-partners på dessa flygplatser.

SAS har tecknat specialavtal med vissa av sina gamla partners i Star Alliance. På följande flygplatser kommer SAS-passagerare att ha tillgång till en Star Alliance-lounge:

  • London Heathrow Terminal 2: Tillgång till Lufthansa Business Lounge (endast Lufthansa-loungen, inte övriga Star Alliance-lounger i terminalen).
  • Frankfurt Terminal 1: Tillgång till Lufthansas business lounger, då SAS fortsatt kommer att flyga från Terminal 1.
  • Milano Malpensa: Tillgång till Lufthansa Lounge.
  • Bryssel: Tillgång till Brussels Airlines The Loft.
Brussels Airlines The Loft.

Tillgång till SkyTeam lounger

SAS byte till SkyTeam innebär att SAS-passagerare kommer att ha tillgång till lounger som drivs av SkyTeam-partners, i enlighet med alliansens regler. För att få tillgång till en SkyTeam-lounge krävs:

  • Ett dagsaktuellt boardingkort för resa i business eller first class på en internationell flygning med ett SkyTeam-medlemsflygbolag.
  • SkyTeam Elite Plus-medlemmar med dagsaktuell resa med ett SkyTeam-flygbolag, oavsett klass. Elite Plus-medlemmar får även ta med sig en gäst till loungen, förutsatt att gästen reser med SkyTeam samma dag (gästen behöver inte resa på samma flygning).

Tillgång till SkyTeam-loungen förutsätter att SAS flyger från samma terminal som loungen ligger i. På vissa flygplatser är det möjligt att gå mellan terminalerna, men det kan innebära extra tid och säkerhetskontroller. Om du planerar att besöka olika lounger på samma flygplats bör du därför ha goda tidsmarginaler.

SkyTeam lounger tillgängliga för SAS-passagerare

På följande flygplatser kommer SAS-passagerare att ha tillgång till SkyTeam-lounger:

  • Tokyo Haneda: Delta SkyClub
  • Atlanta: Delta SkyClub
  • New York JFK: Air France Lounge
  • Rom: ITA Airways Hangar Lounge
  • Amsterdam: KLM Crown Lounge
  • Los Angeles: Korean Air Lounge
  • Boston: Delta SkyClub
Delta SkyClub Boston.

Följande resenärer kommer att ha tillgång till lounge vid resa med SAS

  • Resenärer i SAS Business på långflyg.
  • Resenärer i SAS Plus på Europaflyg.
  • EuroBonus Guld- och Diamantmedlemmar samt SkyTeam Elite Plus-medlemmar som reser med SAS, oavsett klass. De får även ta med sig en gäst.

Tillgång till SAS egna lounger är oförändrat

Bytet till SkyTeam kommer inte att påverka tillgången till SAS egna lounger. Reglerna för dessa lounger förblir som tidigare.

Sammanfattning

SAS byte till SkyTeam den 1 september innebär stora förändringar för lounge access för EuroBonus-medlemmar. Återinförandet av tredjepartslounger och specialavtal med vissa Star Alliance-partners säkerställer att resenärer fortsatt har bra tillgång till lounger på viktiga flygplatser. Med tillgång till både SkyTeam- och utvalda Star Alliance-lounger, samt SAS egna lounger, kan SAS-resenärer se fram emot en komfortabel resa även efter alliansbytet.

Våra senaste inlägg